PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
10 (2003) | nr 1 (34) | 14--24
Tytuł artykułu

Immunogenne właściwości białek nasion roślin strączkowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Immunogenic Properties of Legume Proteins
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono charakterystykę najbardziej antygennych białek nasion roślin strączkowych, głównie soi i grochu, a także orzeszków ziemnych. Podkreślono znaczenie istnienia reakcji krzyżowych pomiędzy białkami wymienionych nasion. Zwrócono szczególną uwagę na duże rozbieżności w określaniu frakcji najbardziej antygennych w poszczególnych nasionach i w związku z tym, duże zagrożenie zdrowotne dla pewnej grupy atopicznej populacji. Zasygnalizowano również problem, związany z wprowadzaniem do powszechnej konsumpcji żywności genetycznie modyfikowanej. (abstrakt oryginalny)
EN
The present work is a review of the most potent allergenic proteins of legume seeds, mainly soybean, pea seeds, and peanuts. It emphasises the importance of cross-reactivity between proteins of particular seeds and nuts. In the paper, there are discussed some discrepancies in the results reported on the most allergenic protein fractions occurring in particular seeds, as well as threats emerging from ambiguous results to some atopic patient population. The problem connected with more and more common consumption of genetically modified foods is also approached in the present work. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
14--24
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
  • Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Bibliografia
  • [1] Bamett D., Baldo D.A., Howden Multiplicity of allergens in peanuts. J. Allergy Clin. Immunol., 1983, 72, 61.
  • [2] Bamett D., Bonham B., Howden M.E.H.: Allergenic cross-reactions among legume foods - An in vitro study. J. Allergy Clin. Immunol., 1987, 79, 433.
  • [3] Bamett D., Howden M.E.H.: Partial characterization of an allergenic glycoprotein from peanut (Arach is hypogea L.) peanut seeds. J. Allergy Clin. Immunol., 1986, 24, 359.
  • [4] Beardslee T.A., Zeece M.G., Sarath G., Markwell J.P.: Soybean glycinin G1 acidic chain shares IgE epitopes with peanut allergen Ara h 3, Int. Arch. Allergy Immonol., 2000,123, 299.
  • [5] Bruijnzell-Koomen C.: Adverse reactions to food. Position paper of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Madrid 1995.
  • [6] Burks A.W., Brooks J.R., Sampson H.A.: Allergenicity of major component proteins of soybean determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and immunoblotting in children with atopic dermatitis and immunoblotting in children with atopic dermatitis and positive soy challenges. J.Allergy Clin. Immunol., 1988, 81, 1135.
  • [7] Burks A.W., Williams L.W., Helm R.M., Connaughton C., Cockrell G., O'Brien T.: Identification of a major peanut allergen, Ara h 1, in patiens with atopic dermatitis and positive peanut challenges. J. Allergy Clin. Immunol., 1991, 88, 172.
  • [8] Burks A.W., Williams L.W., Helm R.M., Connaughton C., Cockrell G., O'Brien T.: Identification and characterization of a second major peanut allergen, Ara h 2, with use of the sera of patiens with atopic dermatitis and positive peanut challenges. J. Allergy Clin. Immunol., 1992, 88, 962.
  • [9] Burks W., Bannon G.A., Sicherer S., Sampson H.A.: Peanut-induced anaphylactic reaction. Int. Arch. Allergy Immunol., 1999,119, 165.
  • [10] Crawford L., Roane J., Triplett F., Hanissian A.S.: Immunologic studies on the legume family of foods. Ann. Allergy, 1965, 23, 303.
  • [11] Duke W.W.: Soybean as a possible important source of allergy. J. Allergy, 1934, 5, 300.
  • [12] Derbyshire E., Wright D.J., Boulter D.: Legumin and vicilin storage proteins of legume seeds. Phytochemistry, 1976,15, 3.
  • [13] Foucard T., Malmheden Y.I.: A study on severe food reactions in Sweden- is soy protein a understimated cause of food anaphylaxis. Allergy , 1999, 55, 261.
  • [14] Fries J.H.: Studies on the allergenicity of soy bean. Ann. Allergy, 1971, 29, 1.
  • [15] Gruppen H., de Groot J., van Oort M.G.: Identification and partial isolation of an antigenic protein in Pisum sativum cv. Solara , Wageningen Pers, Wageningen, 1993, p. 293-297.
  • [16] Hefle S.L., Lemanske R.F., Bush R.K.: Adverse reaction to lupine-fortified pasta. J. Allergy Clin. Immunol., 1994, 94, 167.
  • [17] Herian A.M., Taylor S.L., Bush R.K.: Identification of soybean allergens by immunoblotting with sera from soyallergic adults. Int. Arch. Allergy Appl. Immonol. 1990, 92,193.
  • [18] Hessing M., van de Hoef R., van Biert M., Vlooswijk R.A.A., van Oort M.G., Hamer R.: Antigenicity and cross reactivity of legume proteins. Wageningen Pers, Wageningen, 1993, p. 55-59.
  • [19] Hill L.W.: The production of nonetiological skin hypersensitivity to foods by natural means in atopic persons. J. Allergy, 1942,13, 366.
  • [20] Jędrychowski L.: Alergeny pokarmowe jako czynnik ryzyka zdrowotnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2001, 4 (29), Supl., 62.
  • [21] Kaczmarski M.: Alergie i nietolerancje pokarmowe. Sanmedia, Warszawa 1993.
  • [22] Magnolfi C.F., Zani G., Lacava L., Patria M.F., Bardare M.: Soy allergy in atopic children. Ann. Allergy Asthma Immunol., 1996, 77, 197.
  • [23] Malley A., Baecher L., Mackler B., Perlman F.: Further characterization of a low molecular weight allergen fragment isolate from green pea. Clin. Exp. Immunol., 1976, 25,159.
  • [24] Malley A., Baecher L., Mackler B., Perlman F.: The isolation of allergens from the green pea. J. Allergy Clin. Immunol., 1957, 56, 282.
  • [25] Matsuda T., Nakamura R.: Molecular structure and immunological properties of food allergens, Trends Food Sci. Technol., 1993, 4 ,289.
  • [26] Mills E.N.C., Potts A., Plumb G.W., Lambert N., Morgan M.R.A.P.: Development of a rapid dipstick immunoassay for the detection of peanut contamination of food. Food Agric. Immunol., 1997, 9, 37.
  • [27] Moroz L.A., Yang W.H.: Kunitz soybean trypsin inhibitor, a specific allergen in food anaphylaxis. N. Engl. J. Med., 1980, 302, 1126.
  • [28] Mortimer E.Z.: Anaphylaxis following ingestion of soybean. J. Ped. 1961, 58, 90.
  • [29] Nordlee J.A., Taylor S.L., Jones R.T., Yunginger J.W.: Allergenicity of various peanut products as determined by RAST inhibition. J. Allergy Clin. Immunol., 1981, 68, 376.
  • [30] Nordlee J.A., Taylor S.L., Townsend J.A., Thomas L.A., Bush R.K.: Identification of a Brazil-Nut. Allergen in transgenic soybeans. N. Engl. J. Med., 1996, 334, 688.
  • [31] Ogawa T., Bando N., Tsuji H., Okajima H., Nishikawa K., Sasaoka K.: Investigation by immunoblotting with the sera of soybeansensitive patients with atopic dermatitis. J. Nutr. Sci. Vitaminol, 1991,37, 555.
  • [32] Ratner B., Crawford L.V.: Soybean: Anaphylactogenic properties. Ann. Allergy 1955,13, 289.
  • [33] Romański B.: Choroby atopowe na przełomie wieków - epidemiologia, profilaktyka, leczenie, alergia. Immunologia, 1998, 3, 12.
  • [34] Ratner B., Untracht S., Crawford L.V., Malone H.J., Retsina M.: Allergenicity of modified and processed foodstuffs. Am. J. Dis. Child, 1955, 89, 189.
  • [35] Sachs M.I., Jones R.T., Yunginger J.W.: Isolation and partial characterisation of a major peanut allergen. J. Allergy Clin. Immunol., 1981, 67, 27.
  • [36] Shibasaki M., Suzukim S., Tajima S., Nemoto H., Kuroume T.: Allergenicity of major component proteins of soybeans. Int. Arch. Allergy Appl. Immonol., 1980, 61, 441.
  • [37] Szymkiewicz A., Jędrychowski L.: Evaluation of immunoreactivity of selected legume seed proteins. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1998, 7/48, 539.
  • [38] Uhlemann L., Becker W.M., Schlaak M.: Food allergy: Identification and characterization of peanut allergens with patiens sera and monoclonal antibodies,. Zeitschrift fur Emahrungswissenschaft, 1993,32, 139.
  • [39] Von Vest M.: Nahryngsmitt el allergie, insbesondere kuhmilchallergie bei: Sauglingen, Ann. Paediat. 1953,181,277 .
  • [40] Wergeland H.: Three fatal cases of probable familial allergy to human milk. Acta Paediat. 1948, 35, 321.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171607321

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.