PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
10 (2003) | nr 1 (34) | 110--119
Tytuł artykułu

Ocena jakości mikrobiologicznej spożywczych otrąb zbożowych pochodzących z sieci handlowej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Assessment of Microbiological Quality of Edible Cereal Bran Purchased in the Retail Network
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań było określenie obecności i liczby mikroorganizmów w spożywczych otrębach pszennych i owsianych. W próbach otrąb, pochodzących z czterech krajowych zakładów zbożowych, oznaczano: ogólną liczbę bakterii mezofilnych tlenowych i ich form przetrwalnych, miano coli i enterokoków, obecność bakterii chorobotwórczych, liczbę drożdży oraz liczbę i skład jakościowy grzybów pleśniowych. Uzyskane wyniki wskazują, że jakość mikrobiologiczna badanych otrąb była zróżnicowana. Znaczna część prób charakteryzowała się wysoką ogólną liczbą bakterii i/lub pleśni oraz obniżonym poziomem miana coli i nie odpowiadała przyjętym standardom. W żadnej z prób nie stwierdzono jednak obecności bakterii chorobotwórczych. Przyczyną wysokiego ogólnego zakażenia części badanych otrąb przez bakterie i grzyby mogła być nieskuteczna obróbka cieplna lub wtórne skażenie mikrobiologiczne produktu. (abstrakt oryginalny)
EN
The estimation of presence and counts of microorganisms in oat and wheat bran produced by four Polish companies was the aim of this investigation. Microbiological assessment of bran samples included: total count of mesophilic, aerobic bacteria and their spores, occurrence of enterococci, coliform group bacteria and pathogenic bacteria and also counts of yeasts and moulds. The composition of fungal flora occurring in bran samples was also estimated. It was stated that the microbiological quality of the bran was variable. A considerable number of samples was characterized by high level of total count of bacteria and/or moulds and high level of coliforms and consequently they fell short of the standard requirements. However, no pathogenic bacteria was detected in the estimated bran. The ineffective heat treatment of the bran or repeated microbial contamination could be a reason of too high total count of microorganisms in the bran. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
110--119
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Szczecinie
Bibliografia
  • [1] Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa 1983.
  • [2] Chełkowski J., Trojanowska K., Wiewiórowska M.: Mycotoxins in cereal grain. Part VIII. Microbiological evaluation of cereal quality, connected with mycotoxins occurrence. Nahrung, 1983, 4(27), 311-318.
  • [3] Fassatiova O.: Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej. WNT, Warszawa 1983.
  • [4] Jurga R.: Technologia produkcji otrąb pszennych dietetycznych. Przem. Spoż., 1979, 9, 343-345.
  • [5] Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wyd. SITSpoż., Warszawa 1999.
  • [6] Krełowska-Kułas M.: Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa 1993.
  • [7] Kiirzel H.J.: Oberflachenreinigung von Getreide. Getreide Mehl und Brot, 1991,1(45), 10-12.
  • [8] PN-A-86034-14:1993. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie metodą płytkową
  • [9] PN-A-86034-08:1993. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bakterie z grupy coli - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NLP) i oznaczanie liczby metodą płytkową.
  • [10] PN-A-86034-07:1993. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie metodą płytkową w temperaturze 25°C.
  • [11] PN-A-86034-11:1993. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Salmonella - wykrywanie obecności.
  • [12] PN-A-74040:1996. Otręby zbożowe. Produkty specjalnego przeznaczenia.
  • [13] PN-A-04024:1975. Produkty żywnościowe. Wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych (koagulazododatnich).
  • [14] PrPN-ISO 4833. Mikrobiologia. Ogólne zasady oznaczania liczby drobnoustrojów metodą płytkową w temperaturze 30°C.
  • [15] Raper K.B., Fennel D.I.: The genus Aspergillus. The Williams and Wilkins Co., Baltimore 1965.
  • [16] Schniirer J.: Distribution of fungal biomass among fine bran, coarse bran and flour from wheat stored at four different moisture levels. Cereal Chem., 1991, 4(68), 434-437.
  • [17] Siwicka H., Falkowski J., Jakubowska B.: Charakterystyka stanu mikrobiologicznego niektórych koncentratów zbożowych. Materiały 24. Sesji Nauk. KTChŻ PAN, Wrocław 1993, s. 351-354.
  • [18] Spicher G.: Merkpunkte fur die Beurteilung der hygienisch-mikrobiologischen Qualitat von Speisekleie. Muhle-Mischfuttertechn., 1979,15 (116), 197-200.
  • [19] Spicher G., Alonso M.: Zur Frage der mikrobiologischen Qualitat von Futterkleien und Speisekleien. Getreide Mehl und Brot, 1978, 7 (32), 178-181.
  • [20] Spicher G., Zwingelberg H.: Untersuchungen iiber das Verhalten der Mikroflora von Weizenkleie bei der Behandlung mittels Micronizer. Muhle+Mischfuttertechn., 1982, 34 (119), 463-465.
  • [21] Spicher G., Zwingelberg H.: Wege zur Verminderung der mikrobiologischen Konta-mination des Getreides in der Miihle. Getreide, Mehl und Brot., 1990, 3 (44), 71-77.
  • [22] Strybe K., Obuchowski W., Zapór M.: Charakterystyka skażenia mikrobiologicznego ziarna pszenicy i produktów jego przemiału. Przegl. Zboż.-Młyn., 2001, 5, 12-15.
  • [23] Trojanowska K.: Zagrożenia ze strony mikroflory występującej na ziarnie zbożowym i w jego przetworach. Przgl. Zboż.-Młyn., 2002, 2, 9-12.
  • [24] 24. Wiewiórowska M., Kamiński E., Jeleń H., Kobosko A.: Badanie składu mikroflory przechowywanego ziarna zbóż. Przegl. Zboż.-Młyn., 1999, 8, 25-27.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171607471

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.