PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2020 | nr 6 | 221--235
Tytuł artykułu

Kulinaria w turystyce oraz turystyka kulinarna : wprowadzenie do kolekcji tematycznej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jedzenie w podróży jest dla współczesnych turystów niezwykle ważne. Szczególną grupę wśród nich stanowią zdeklarowani turyści kulinarni (tzw. foodies), którzy podróżując gromadzą smakowe doznania i wiedzę gastronomiczną i dla których kulinaria to cel sam w sobie. Oprócz nich silna i liczna jest grupa turystów, dla których aspekt jedzenia jest równorzędny z innymi celami wyjazdu i chętnie, będąc w drodze, poświęcają mu swoją uwagę. Jedzenie w podróży dotyczy także trzeciej grupy turystów: tych, którzy nie planują spotkań z inną kuchnią i nieszczególnie się nią interesują, dla których kulinaria to nieznaczący dodatek do wyjazdu czy wakacji, lecz w podróży i tak coś jeść i pić muszą i jak się okazuje - nierzadko ten aspekt staje się dla finalnego podsumowania wyjazdu znaczący. Zainteresowanie turystów kulinariami przejawia się nie tylko podejmowaniem przez nich licznych aktywności w obrębie kultury kulinarnej miejsca, lecz coraz częściej także przyjmuje postać zaplanowanych wyjazdów stricte kulinarnych. Takie podróże uznawane są za formę turystyki kulturowej i noszą miano turystyki kulinarnej. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
221--235
Opis fizyczny
Bibliografia
  • 1. Buczkowska K., 2008, Turystyka kulturowa - przewodnik metodyczny, Akademia Wychowania Fizycznego, Poznań
  • 2. Buczkowska K., 2014, Portret współczesnego turysty kulturowego, AWF, Poznań
  • 3. Buczkowska K., 2016, Antropologia jedzenia w podroży, "Folia Turistica", nr 39 "Turystyka w antropologicznej perspektywie", ss. 45-64
  • 4. Buczkowska-Gołąbek K., Dominik P., Kociszewski P., 2018, Kulinaria wizytówką regionów turystycznych, Akademia Finansów i Biznesu Vistula & Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie, Warszawa
  • 5. Czarniecka-Skubina E., Nowak D., Mogiła-Lisowska J. (red.), 2011, Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie, Warszawa
  • 6. Derek M. (red.), 2014, Turystyka kulinarna, "Prace i Studia Geograficzne", (tom 52), Wyd. Wydział GiSR UW, Warszawa
  • 7. Ditrich B., Słubik D. (red.), 2006, Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, Wyd. Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, Gdańsk
  • 8. Dixit S. K. (red.), 2019, The Routledge handbook of gastronomic tourism, Wyd. Routledge, Nowy Jork
  • 9. Dolatowski Z., Kołożyn-Krajewska D. (red.), 2009, Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki, Częstochowa
  • 10. Dolatowski Z., Kołożyn-Krajewska D. (red.), 2010, Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa
  • 11. Dominik P, 2015, Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu - Mazowsze, Oficyna Wydawnicza ASPRA-IR, Warszawa
  • 12. Getz D., Robinson R., Andersson T., Vujicic S., 2014, Foodies & Food Tourism, Wyd. Goodfellow Publishers Ltd, Oxford
  • 13. Global Report On Food Tourism, 2012, UNWTO, AM Reports: volume 4, Madryt
  • 14. Hall M. C., Sharples L., Macionis N., Cambourne B. (red.), 2000, Wine tourism around the world: development, management and markets, Wyd. Elsevier Butterworth - Heinemann, Oxford
  • 15. Hall M. C., Sharples L., Mitchell R., Macionis N., Cambourne B. (red.), 2003, Food Tourism Around the World. Development, management and markets, Butterworth-Heinemann, Oxford
  • 16. Hjalager A-M., Richards Greg (red.), 2011, Tourism and Gastronomy. Wyd. Routledge, London
  • 17. Jędrysiak T., 2008, Turystyka kulturowa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
  • 18. Klein-Wrońska S. (red.), 2014, Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce nr 14, Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie
  • 19. Kowalczyk A. (red.), 2008, Turystyka kulturowa (spojrzenie geograficzne), "Geografia turyzmu 1", Uniwersytet Warszawski, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Warszawa
  • 20. Kowalczyk A., Derek M. (red.), 2020, Gastronomy and Urban Space. Changes and Challenges in Geographical Perspective, Wyd. Springer International Publishing
  • 21. Krakowiak B, Stasiak A. (red.), 2015, Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu, Wyd. Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź
  • 22. Long L. (red.), 2010, Culinary Tourism, The University Press of Kentucky, Lexington
  • 23. Long L., 2010, Culinary Tourism: A Folkloristic Perspective on Eating and Otherness, [w:] Long L. (red.), Culinary Tourism, The University Press of Kentucky, Lexington, s. 20-50
  • 24. Makała H. (red.), 2013, Kulturowe uwarunkowania żywienia w turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych, Warszawa
  • 25. Makała H. (red.), 2016, Trendy żywieniowe w turystyce. Tradycje i dziedzictwo kulinarne, Wyd. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa
  • 26. Mikos v. Rohrscheidt A., 2008, Turystyka kulturowa: fenomen, potencjał, perspektywy. GWSHM Milenium, Gniezno
  • 27. Perdomo Y., 2017, Foreword, [w:] Second Global Report on Gastronomy Tourism, UNWTO, Vol. 16, Madryt, s. 12-13
  • 28. Second Global Report on Gastronomy Tourism, 2017, UNWTO, volume 16, Madryt
  • 29. Stone M.J., Migacz S., Wolf E., 2016, Food Travel Monitor, WFTA, Oregon
  • 30. Wolf E. (red.), 2014, Have Fork Will Travel. A Practical Handbook For Food & Drink Tourism Professionals, World Food Travel Association, Portland (USA)
  • 31. Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., 2015, Turystyka kulinarna, PWE, Warszawa
  • 32. Yeoman I., McMahon-Beattie U., Fields K., Albrecht J.N., Meethan K. (red.), 2015, The Future of Food Tourism. Foodies, Experiences, Exclusivity, Visions and Political Capital, Channel View Publications, Bristol-Buffalo-Toronto
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171609787

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.