PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | R. 10, nr 2 (35), Supl. | 68--75
Tytuł artykułu

Charakterystyka chemiczna owoców wybranych odmian gruszy azjatyckiej (Pyrus pyrifolia)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Chemical Characteristics of Some Selected Cultivars of Asian Pear (Pyrus pyrifolia)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Owoce gruszy azjatyckiej odmian Shinseiki, Hosui i Chojuro scharakteryzowano pod względem składu chemicznego. Oznaczono zawartość suchej substancji, ekstraktu, cukrów redukujących, kwasowość, a także zawartość fenolokwasów i katechin. Dokonano identyfikacji związków fenolowych metodą chromatografii gazowej w owocach całych (miąższu ze skórką), miąższu i skórce. W owocach badanych odmian stwierdzono duże zróżnicowanie pod względem zawartości cukrów bezpośrednio redukujących, przy czym odmiana Hosui zawierała ich dwukrotnie więcej (8,33%) niż odmiana Shinseiki (4,23%). Wykazano także różnice w zawartości ekstraktu ogólnego, kwasowości i katechin. Gruszki odmiany Shinseiki zawierały 6,6 mg% katechin, a odmiany Hosui do 20,5 mg%. Nie stwierdzono natomiast istotnych statystycznie różnic w zawartości kwasów fenolowych pomiędzy odmianami. (abstrakt oryginalny)
EN
The chemical composition of the Asian Pear fruit cultivars of Shinseiki, Hosui, and Chojuro were described. The contents of the following elements were determined: dry matter, extract, acidity reducing sugar, phenyloacids, and catechins. With the use of gas chromatography, phenolic compounds were identified in the whole fruits (peel and pulp), in the pulp and the peel. It was stated that the content of directly reducing sugars in the fruits of cultivars examined differed a lot, and the quantity of directly reducing sugars (8.33%) in the Hosui cultivar was twice as high as the respective content in the Shinseiki cultivar (4.23%). Differences in the content of total extract, acidity, and catechins were found, too. The content catechins in Shinseiki pears amounted to 6.6 mg%, and the Hosui pears: 20.5 mg% of catechins. As for the content of phenol acids in the cultivars, there were no statistically significant differences stated between the cultivars investigated. (original abstract)
Rocznik
Strony
68--75
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Drzazga B.: Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Część ogólna. WSiP, Warszawa 1999.
  • [2] Hodun M., Hodun G., Czynczyk A.: Grusze azjatyckie w warunkach środkowej Polski. Rocz. AR Poznań CCCXXIII, Ogrodn., 2000, 31/2, 69-74.
  • [3] Kajiura I.: Nashi (Japanese Pear). In: Horticulture in Japan, Edited by Publish. Organizing Committee XXIVth International Horticultural Congress. Asakura Co., Ltd Tokyo 1994, 40-47.
  • [4] Krzaczek T.: Fenolokwasy w niektórych surowcach garbnikowych z rodziny Rosaceae. Farmacja Polska XL 8, Lubicz 1984.
  • [5] Peri C., Pompei G.: An assay of different phenolic fractions in wines. Am. J. Enol. Vitic., 1971, 22/2, 55.
  • [6] Pitera E., Odziemkowski S.: Wstępna ocena trzech odmian gruszy japońskiej. Folia Horticulturae Ann., 2001,13/1A, 519-522.
  • [7] PN-90/A-75101/03. Przetwory owocowe i warzywne. Oznaczenie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • [8] PN-90/A-75101/04. Przetwory owocowe i warzywne. Oznaczenie kwasowości ogólnej.
  • [9] Rejman A.: Pomologia. Praca zbiorowa pod red. A. Rejmana. PWRiL. Warszawa 1994.
  • [10] Swain T., Hillis W.E.: The phenolic constituents of Prunus domestica II. J. Sci. Food Agric., 1959, 10, 135.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171609831

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.