Warianty tytułu
Results of Fattening and a Slaughter Value of Carcasses of Black-Andwhite Purebred Heifers and Black-and-White X Limousine Crossbreds
Języki publikacji
Abstrakty
Doświadczenie przeprowadzono na jałówkach rasy czarno-białej (cb) (32 szt.) i jałówkach uzyskanych z krzyżowania krów rasy cb z buhajmi rasy limousine (lms) (21 szt.) utrzymywanych w tym samym gospodarstwie. Opas kontrolny jałówek rasy cb prowadzono od średniej masy około 312 kg, a cb x lms od masy 263 kg przez okres 120 dni do masy ciała ok. 430 kg. Jałówki mieszańce cb X lms w porównaniu z jałówkami rasy cb charakteryzowały się: wyższymi 0 około 100 g przyrostami dziennymi, niższymi ubytkami masy ciała podczas obrotu przedubojowego, wyższym (o około 3%) wskaźnikiem wydajności rzeźnej, lepszymi klasami za uformowanie tuszy oraz większym procentowym udziałem w tuszy elementów kulinarnych o wyższej wartości handlowej, a mniejszym tłuszczu i kości. Mięso mieszańców odznaczało się mniejszą zawartością suchej masy 1 tłuszczu, jaśniejszą barwą i wykazywało tendencję do lepszej kruchości. (abstrakt oryginalny)
The experiment involved 32 Black- and -White (BW) heifers and 21 heifers originating from crossbreeding of BW cows with Limousine bulls (LMS); all the animals involved were kept on the same farm. The control fattening of B-W heifers started from 312 kg and the control fattening of B-W x LMS heifers from 263 kg of the average body weight and was continued 120 days until the body weight of 430 kg was reached. In comparison to the B-W heifers, the BW X LMS crossbred heifers had approximately lOOg larger daily body weight gains, lower body weight losses during the pre-slaughter handling,, almost 3% higher yield, better scores for carcass elements, and a larger content of valuable culinary elements in the carcass, as well as lower fat and bone contents. The crossbred heifer meat had a lower percentage of dry matter and fat, brighter colour and showed a better tenderness. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
402--412
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
- [1] Baryłko-Pikielna N, Kossakowska T., Baldwin Z.: Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej. Rocz. Inst. Przem. Mięs.,1964,1,132-139.
- [2] BognerH.:. Produkcja bydła mięsnego. PWRiL, Warszawa 1985.
- [3] Budsławski J., Drabent Z:. Metody analizy żywności. WNT, Warszawa 1972.
- [4] Dikeman M.E.: Fat reduction in animals and the effects on palatability and consumer acceptance of meat products. Rec. Meat Conf. Proc., 1987,40, 93-104.
- [5] Golze M., Beckert G., Furst K: Mastleistung und Weiblicher Mastrinder unterschiedlicher Genotypen. Archiv. fur Tierzucht, 1987,30 (1), 31-41.
- [6] Grau R., Hamm E.: Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Fleisch. Fleischwirt., 1952, 4, 295-297.
- [7] Gregory K.E., Cundiff L.V., Koch R.M., Dikeman M.E., Koohmaraie M.: Breed effects, retained heteroosi for growth, carcass and meat traits in advanced generations of composite populations of beef cattle. J. Anim. Sci., 1994, 72, 1174-1183.
- [8] Grześkowiak E., Borzuta K, Wichłacz H.: Wartość rzeźna młodego bydła pochodzącego ze skupu rynkowego w różnych regionach kraju. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 1991, XXVII, 7-15.
- [9] Jasiorowski H., Kijak Z., Poczynajło S., Wajda S.: Program rozwoju hodowli bydła mięsnego w Polsce. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa 1996.
- [10] Liboriussen T., Bech Andersen B.: Biological and economic aspects of intensive beef production based on beef x dairy crossbreds. 27th Ann. Meeting EAAP Zurich 1976.
- [11] Litwińczuk Z., Borkowski D., Litwińczuk A., Asarabowska A.: Wartość rzeźna oraz jakość fizykochemiczna i sensoryczna mięsa "razówek" rasy ncb i mieszańców neb X limousine opasanych paszami z trwałych użytków zielonych. Rocz. Nauk Roi., 1991, Seria B, 107 (3), 169-177.
- [12] Oprządek J., Dymnicki E., Oprządek A., Słoniewski K., Sakowski T., Reklewski Z.: A note on the effect of breed on beef cattle carcass traits. Anim. Sci. Pap. Rep., 2001,19 (1), 79-89.
- [13] Ruszczyc Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1981.
- [14] Trela J., Kraszewski J., Choroszy Z.: Produkcja buhajów do krzyżowania towarowego przy wykorzystaniu mięsnych ras limousine, piemontese i krów simentalskich - wyniki pokolenia F,. Rocz. Nauk. Zoot., Monogr., 1985, 23,25-36.
- [15] Wajda S., Daszkiewicz T., Okruszek A.: Slaughter value and quality of meat from carcasses of Black-and White heifers and crossbreds by Limousine and Charolaise bulls. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2001,10/51, 3(S), 169-172.
- [16] Wajda S., Hutnikiewicz I., Lipski J., Nowak E.: Wartość rzeźna bydła pochodzącego od krów rasy czarno białej i buhajów rasy limousine. Gosp. Mięs., 1994,1, 2-28.
- [17] Wróblewski A.W.: Chów i hodowla bydła mięsnego w woj. Warmińsko-Mazurskim. "Kwartalnik". Inf. SHiUZ w Bydgoszczy, 1999,15/1, 18-19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171623052