Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
W książce Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki Dorota Koczanowicz podejmuje teoretyczne rozważania w celu odpowiedzi na pytanie: czy jedzenie jest sztuką? Swoje zainteresowania badawcze oscylujące wokół tematów estetycznych, genderowych, sztuki współczesnej i kultury kulinarnej prezentuje w wynikach własnej pracy nad tekstami źródłowymi dotyczącymi szeroko rozumianego jedzenia i pożywiania (się). Publikacja stanowi zbiór wieloaspektowych analiz tekstów źródłowych. Autorka obrazuje trudną i zawiłą genealogię dyscypliny food studies. Przedstawia rozważania wielkich myślicieli zogniskowane wokół tematu jedzenia. Ponadto dokonuje klasyfikacji jedzenia z perspektywy różnych kultur, wyznań, płci oraz funkcji jedzenia. Ukazuje społeczny, komunikacyjny i edukacyjny wymiar pożywiania się. Kreśli performatywny obraz żywienia. (fragment tekstu)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Uniwersytet Wrocławski
Bibliografia
- Albala K.: Routledge International Handbook of Food Studies. London 2013.
- Ogden J.: Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Przeł. R. Andruszko. Kraków 2011.
- Wolf N.: The Beauty Myth: How Images of Beauty are Used Against Women. London 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171628894