PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | nr 37 | 151--160
Tytuł artykułu

Owady jadalne - żywność przyszłości

Warianty tytułu
Edible insects - future food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zmiany klimatu, które zagrażają dobrobytowi następnych pokoleń, są dla ludzkości najpoważniejszym wyzwaniem. Kwestie dotyczące środowiska stają się dla konsumentów ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Owady jadalne to nowy składnik żywności o dużym potencjale, który może przyczynić się do zapewnienia światowego bezpieczeństwa żywnościowego i stanowić interesującą alternatywę pokarmową, zwłaszcza dla produktów mięsnych. W pracy omówiono uwarunkowania społeczne i przyrodnicze hodowli owadów jadalnych, zjawisko entomofagii, fazy rozwojowe owadów, charakterystyki wybranych gatunków owadów jadalnych o wysokim potencjale do wykorzystania jako żywność oraz przedstawiono ich wartość odżywczą.(abstrakt oryginalny)
EN
Climate change, which threatens the well-being of future generations, is humanity's most serious challenge. Environmental issues are becoming more important to consumers than ever before. Edible insects are a new food ingredient with great potential to contribute to global food security and provide an interesting food alternative, especially for meat products. This paper discusses the social and natural conditions of edible insect farming, the phenomenon of entomophagy, developmental stages of insects, characteristics of selected edible insect species with high potential for use as food, and presents their nutritional value.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
151--160
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Ademolu, K. O., Simbiat, E.S., Concilia, I. I., Adeyinka, A. A., Abiodun, O. J. i Adebola, A. O. (2017). Gender variations in nutritive value of adult variegated grasshopper, Zonocerus variegatus (L) (Orthoptera: Pygomorphidae). J. Kans. Entomol. Soc., 90, 117-121.
  • Akhtar, Y. i Isman, M. B. (2018). Insects as an alternative protein source. Proteins in food processing. In Food Science, Technology and Nutrition (s. 263-288). Cambridge, UK: Woodhead Publishing Series.
  • Amann, G. (2009). Owady. Kieszonkowy atlas. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.
  • Ashoori, M. i Saedisomeolia, A. (2014). Riboflavin (vitamin B2) and oxidative stress: a review. Br. J. Nutr., 111, 1985-1991.
  • Bartkowicz, J. i Babicz-Zielińska, E. (2016). Niekonwencjonalne źródło składników odżywczych dla człowieka. Zeszyty naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego, (XXX), 125-140.
  • Belluco, S., Losasso, C., Maggioletti, M., Alonzi, C. C., Paoletti, M. G. i Ricci, A. (2013). Edible insects in a food safety and nutritional perspective: A critical review. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., (12), 296-313.
  • Calvo Romero, J. M. i Ramiro Lozano, J. M. (2012). Vitamin B12 in type 2 diabetic patients treated with metformin. Endocrinol. Nutr., 59, 487-490.
  • Chen, X., Feng, Y. i Chen, Z. (2009). Common edible insects and their utilization in China. Entomol. Res., 39, 299-303.
  • Dossey, A.T., Morales-Ramos, J. i Rojas, M. G. (2016). Insects as sustainable food ingredients production, processing and food application (s. 164-165). Elsevier Science Publishing Co Inc International Concepts.
  • European Parliament and Council of the European Union. (2015). Regulation (EU) 2015/ 2283 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015 on novel foods, amending Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council and repealing Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliam. Off. J. of Eur. Union, 327, 1-22.
  • EFSA Scientific Committee. (2015). Risk profile related to production and consumption of insects as food and feed. EFSA Journal, 13(10), 4257.
  • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens). (2021a). Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Hirsch-Ernst, K.I., Kearney, J., Maciuk, A., ... Pelaez, C. i in. Scientific opinion on the safety of dried yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA J., 19(1). doi:10.2903/j.efsa.2021.6343
  • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens). (2021b). Dominique Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Hirsch-Ernst, K.I., Kearney, J., Maciuk, A., ..., I., McArdle, H.J., Naska, A., Pelaez, C. i in. Safety of frozen and dried formulations from migratory locust (Locusta migratoria) as a Novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6667. pdf
  • Harsányi, E., Juhász, C., Kovács, E., Huzsvai, L., Pintér, R., Fekete, G., ... Gyuricza, C. (2020). Evaluation of Organic Wastes as Substrates for Rearing Zophobas morio, Tenebrio molitor, and Acheta domesticus Larvae as Alternative Feed Supplements. Insects, 11, 1-17, doi:10.3390/insects11090604.
  • Heckmann, L.H., Andersen, J.L., Eilenberg, J., Fynbo, J., Miklos, R., Jensen, A., ... Roos, N. (2019). A case report on in valuable: Insect value chain in a circular bioeconomy. J. Insects as Food Feed., 5, 9-13.
  • Imathiu, S. (2020). Benefits and food safety concerns associated with consumption of edible insects. NFS J., 18, 1-11.
  • Kaneda, T. i Bietsch, K. (2020). World population data sheet, 2020. Population reference bureau (pp. 3-21/15). Pobrane z http://www.prb.org/pdf15/2015-world-population-data-sheet_eng.pdf %0Ahttp://www.jstor.org/st ble/1972177?origin=crossref
  • Kieruzel, M. (1996). Zachowanie się międzyosobnicze świerszcza domowego (Acheta domesticus L.). Kosmos, 45(2-3), 487-495.
  • Kinyuru, J. N., Konyole, S. O., Roos, N., Onyango, C. A., Owino, V. O., Owuor, B. O., ... Kenji, G. (2013). Nutrient composition of four species of winged termites consumed in western Kenya. J. Food Compos. Anal., (30), 120-124.
  • Kosewska, O. (2019). Wieloaspektowe wykorzystanie owadów na przykładzie mącznika młynarka (Tenebrio molitor). W: W. Truszkowski (red.), Uwarunkowania budowy biogospodarki i zrównoważonego rozwoju w Polsce (s. 91-100). Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • Kulma, M., Plachý, V., Kouřimská, L., Vrabec, V., Bubová, T., Adámková, A. i Hučko, B. (2016). Nutritional value of three Blattodea species used as feed for animals. J. Anim. Feed Sci., 25, 354-360, doi:10.22358/jafs/67916/2016.
  • Kulma, M., Kouřimská, L., Plachý, V., Božik, M., Adámková, A. i Vrabec, V. (2019). Effect of sex on the nutritional value of house cricket, Acheta domestica. L. Food Chem., 272, 267-272, doi: 10.1016/j.foodchem.2018.08.049
  • Listrat, A., Lebret, B., Louveau, I., Astruc, T., Bonnet, M., Lefaucheur, L., ... Bugeon, J. (2016). How muscle structure and composition influence meat and flesh quality. Sci. World, J., 1-14, doi:10.1155/2016/3182746
  • Niyonsaba, H. H., Höhler, J., Kooistra, J., Van der Fels-Klerx, H. J. i Meuwissen, M. P. M. (2021). Profitability of insect farms. J. Insects as Food Feed, (7), 923-934, doi 10.3920/JIFF2020.0087
  • Oonincx, D. G. A. B. i van der Poel, A. F. B. (2011). Effects of diet on the chemical composition of migratory locusts (Locusta migratoria). Zoo Biol., 30, 9-16, doi:10.1002/zoo.20308
  • Orkusz, A. (2021). Edible Insects versus Meat-Nutritional Comparison: Knowledge of Their Composition Is the Key to Good Health. Nutrients, 13(4), 1207, 1-16. doi.org/10.3390/nu13041207.
  • Orkusz, A., Wolańska, W., Harasym, J., Piwowar, A. i Kapelko, M. (2020). Consumers' attitudes facing entomophagy: Polish case perspectives, Int. J. environ. Res. Public Health, (17), 2427; doi.org/10.3390/ijerph17072427
  • Park, S. J., Beak, S. H., Jung, D. J. S., Kim, S. Y., Jeong, I. H., Piao, M. Y., ... Yoo, S. P., et al. (2018). Genetic, management, and nutritional factors affecting intramuscular fat deposition in beef cattle - A review. Asian-Australas. J. Anim. Sci., 31, 1043-1061.
  • Przybyłowicz, Ł. (2008). Atlas owadów. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
  • Raheem, D., Carrascosa, C., Oluwole, O. B., Nieuwland, M., Saraiva, A., Millán, R. i Raposo, A. (2019). Traditional consumption of and rearing edible insects in Africa, Asia and Europe. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., (59), 2169-2188.
  • Rumpold, B. A. i Schluter, O. K. (2013). Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., (17), 1-11.
  • Serrano, J., Gibril, F., Yu, F., Goebel, S. i Jensen, R. (1998). Gastric antisecretory drug-induced achlorhydria causes decreases in serum vitamin B12 levels in patients with zollinger-ellison syndrome (ZES): A prospective study. Gastroenterology, 114(282) doi:10.1016/s0016-5085(98)81146-3
  • Stanĕk, V. J. (1972). Wielki atlas owadów. Warszawa: PWRiL.
  • Sogari, G., Bogueva, D. i Marinova, D. (2019). Australian consumers`response to insects as food. Agric., 9, 1-15.
  • Van, Huis, A., Klunder, J. V. I. H., Merten, E., Halloran, A. i Vantomme, P. (2013). Edible insects. Future prospects for food and feed security. Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO), Rome, Italy. Fao Forestry Papers, (171).
  • Van Huis, A., van Gurp, H. i Dicke, M. (2014). The insect cookbook. Food for a Sustainable planet. New York: Columbia University.
  • Yde, J. (2017). LIST2017 avh.xls (wur.nl). List of edible insects of the world-WUR, 2017. Pobrano z www.wur.nl/en/Expertise-Services/Chairgroups/Plant-Sciences/Laboratory-of Entomology/Edible- insects/Worldwide-species-list. htm
  • Zarzyńska, J. i Zabielski, R. (2020). Entomofagia - jedzmy owady? Życie Weterynaryjne, 95(3), 166-172.
  • Zielinska, E., Karas, M. i Baraniak, B. (2018). Comparison of functional properties of edible insects and protein preparations thereof. LWT-Food Sci. Technol., 91, 168-174.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171655862

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.