PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2023 | 25 | z. 1 | 140--152
Tytuł artykułu

Evaluation of the Level of Self-Sufficiency of Cow's Milk Production in the Countries of Central and Eastern Europe

Warianty tytułu
Ocena poziomu samowystarczalności produkcji mleka krowiego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Food self-sufficiency is considered one of the basic priorities for the functioning of modern food economies. The main aim of the study is to assess the level of self-sufficiency of cow's milk production in selected countries of Central and Eastern Europe. Thirteen Central and Eastern European countries were accepted as the research area. The study used simplified indicators of food self-sufficiency. Technical self-sufficiency included the volume approach to the foreign trade balance and the conversion of indices constituting the relation of the production volume per number of inhabitants and the volume of cow's milk consumption in relation to the production volume. Economic self-sufficiency was based on the study of the balance of foreign trade in terms of value. The study was conducted for the years 2015-2020. The research results indicate that the countries of Central and Eastern Europe are characterized by a significant degree of differentiation in terms of the self-sufficiency of cow's milk production. Most of the countries considered follow a safe food policy for this agricultural raw material. The lowest degree of self-sufficiency of cow's milk production is found in Bulgaria, Croatia and Romania. Moreover, it was found that the abolition of milk quotas in 2015 in the European Union countries did not result in a significant increase in the volume of cow's milk production.(original abstract)
Samowystarczalność żywnościowa uznawana jest za jeden z podstawowych priorytetów funkcjonowania współczesnych gospodarek żywnościowych. Głównym celem opracowania jest ocena poziomu samowystarczalności produkcji mleka krowiego w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Za obszar badawczy przyjęto trzynaście państw regionu Europy Środkowo-Wschodniej. W badaniu posłużono się uproszczonymi wskaźnikami samowystarczalności żywnościowej. Samowystarczalność techniczna objęła ujęcie wolumenowe bilansu handlu zagranicznego oraz przeliczenie wskaźników, stanowiących relację wielkości produkcji w przeliczeniu na liczbę mieszkańców oraz wielkość spożycia mleka krowiego w relacji do wielkości produkcji. Samowystarczalność ekonomiczną oparto na badaniu bilansu handlu zagranicznego w ujęciu wartościowym. Badanie przeprowadzono dla danych za lata 2015-2020. Wyniki badań wskazują, że kraje Europy Środkowo-Wschodniej charakteryzują się znacznym stopniem zróżnicowania pod względem samowystarczalności produkcji mleka krowiego. Większość rozpatrywanych państw prowadziło bezpieczną politykę żywnościową tego surowca rolnego. Najniższy stopień samowystarczalności produkcji mleka krowiego występował w Bułgarii, Chorwacji i Rumunii. Ponadto stwierdzono, że zniesienie kwot mlecznych w 2015 roku w krajach Unii Europejskiej nie spowodowało znaczącego zwiększenia wielkości produkcji mleka krowiego.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
25
Numer
Strony
140--152
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics
  • Cracow University of Economics
Bibliografia
  • 1. Baer Agnieszka. 2002. Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na samowystarczalność żywnościową na tle poziomu konsumpcji (The impact of the enlargement of the European Union on food self-sufficiency in relation to the level of consumption). Roczniki Naukowe SERiA IV (2): 12-17.
  • 2. Baer-Nawrocka Agnieszka. 2014. Zmiany w spożyciu i stopniu samowystarczalności żywnościowej w Unii Europejskiej (Changes in consumption and the degree of food self-sufficiency in the European Union). Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 360: 19-27.
  • 3. Barkema Herman W., Marina A.G. von Keyserlingk, John P. Kastelic, T.J.G.M. Lam, Christopher Luby, Jean-Philippe Roy, Stephen J LeBlanc., Greg P. Keefe, David F. Kelton. 2015. Invited review: Changes in the dairy industry affecting dairy cattle health and welfare. Journal of Dairy Science 98: 7426-7445. DOI: 10.3168/jds.2015-9377.
  • 4. Bórawski Piotr, Magdalena Kowalska. 2017. Zmiany w produkcji i konsumpcji mleka i produktów mleczarskich w Polsce na tle UE (Changes in the production and consumption of milk and dairy products in Poland compared to the EU). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (3): 17-28.
  • 5. Brankov Tatjana, Bojan Matkovski, Marija Jeremić, Ivan Đurić. 2021. Food self-sufficiency of the SEE countries; Is the region prepared for a future crisis? Sustainability 13 (16): 8747. DOI: 10.3390/su13168747.
  • 6. Bureau Jean-Christophe, Johan Swinnen. 2018. EU policies and global food security. Global Food Security 16: 106-115.
  • 7. Carson Jess. 2020. The intersection of food availability, access, and affordability with food security and health. New Hampshire Children's Health Foundation.
  • 8. Firlej Chrystian, Sebastian Kubala. 2021. Self-sufficiency in cereal and potato production in Central and Eastern Europe: 2005-2019. Entrepreneurship - Education 17 (1): 177-188. DOI: 10.24917/20833296.171.14.
  • 9. Firlej Krzysztof, Sebastian Kubala, Mateusz Mierzejewski. 2019. Wpływ zmian cen mleka na kształtowanie się cen wybranych produktów mlecznych. [W] Polityka i gospodarka: teoria i praktyka (Influence of changes in milk prices on the prices of selected dairy products. [In] Politics and economy: Theory and practice), eds. Joanna Dzwończyk, 502-511. Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
  • 10. Gebeltova Zdenka. 2012. Czech Republic's self-sufficiency in case of pork meat and its impact on trade balance development. AGRIS on-line Papers in Economics and Informatics 4 (2): 1-12. DOI: 10.22004/ag.econ.131358.
  • 11. Gornowicz Mirosław. 2003. Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej (Polish dairy industry in terms of competitiveness on the single market of the European Union). Olsztyn: UWM.
  • 12. Hałasiewicz Andrzej. 2010. Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zróżnicowań przestrzennych w Polsce i budowania spójności terytorialnej kraju (Development of rural areas in the context of spatial differences in Poland and building the territorial cohesion of the country). Warszawa: MRR.
  • 13. Jongeneel Roel, Ana Gonzalez-Martinez. 2022. EU dairy after the quota abolition: inelastic asymmetric price responsiveness and adverse milk supply during crisis time. Agriculture 12: 1-16. DOI: 10.3390/agriculture12121985.
  • 14. Kapusta Franciszek. 2011. Zboża w rolnictwie i gospodarce Polski (Cereals in agriculture and the economy of Poland). Wieś Jutra 3-4.
  • 15. Kapusta Franciszek. 2012. Agrobiznes (Agribusiness). Warszawa: Difin.
  • 16. Klopčič Marija, Abele Kuipers, Agata Malak-Rawlikowska, Aldona Stalgiene, Anita Ule, Karmen Erjavec. 2019. Dairy farmers' strategies in four European countries before and after abolition of the milk quota. Land Use Policy 88: 104169. DOI: 10.1016/j.landusepol.2019.104169.
  • 17. Kotyza Pavel, Josef Slaboch. 2014. Food self sufficiency in selected crops in the Czech Republic and Poland. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis 62 (6): 1329-1341. DOI :10.11118/actaun201462061329.
  • 18. Kowalska Anna, Anna Olszańska, Piotr Nabiałek. 2019. Production and external trade of dairy products in Poland. [In] International Business Information Management Association Conference (IBIMA), Granada, 10-11 April 2019.
  • 19. Kozłowska-Burdziak Mirosława. 2019. Warunki bezpieczeństwa żywnościowego Polski (ze szczególnym uwzględnieniem województwa podlaskiego) (Food security conditions in Poland (with particular emphasis on the Podlaskie Voivodship)). OPTIMUM. Economic Studies 3 (97): 33-48. DOI: 10.15290/oes.2019.03.97.03.
  • 20. Kubala Sebastian, Marcin Stanuch. 2021. An assessment of the self-sufficiency level of selected countries in Central and Eastern Europe in poultry meat production. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 23 (4): 96-107. DOI: 10.5604/01.3001.0015.5714.
  • 21. Mikuła Aneta. 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski (Food security of Poland). Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 99 (4): 38-48.
  • 22. Nalon Elena, Peter Stevenson. 2019. Protection of dairy cattle in the EU: state of play and directions for policymaking from a legal and animal advocacy perspective. Animals: An Open Access Journal from MDPI 9 (12): 1066. DOI: 10.3390/ani9121066.
  • 23. Niyaz Özge Can. 2016. The evaluation of food security in European Union. Journal of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University 21 (2): 216-226.
  • 24. Noleppa Steffen, Matti Cartsburg. 2013. Agricultural self-sufficiency of the European Union. Statistical Evidence, Argipol Research Paper 2: 1-19.
  • 25. Obiedzińska Agnieszka. 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe. [W] Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17). Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego (Food security. [In] From research on socially sustainable agriculture (17). Assessment of the nutritional status of the population in Poland in terms of food security), eds. Mariola Kwasek. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • 26. Poczta-Wajda Agnieszka. 2018. Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego (Measures and dimensions of food security). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 18 (1): 203-213. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.1.19.
  • 27. Szczepaniak Iwona. 2012. Samowystarczalność żywnościowa Polski (Food self-sufficiency of Poland). Przemysł Spożywczy 66 (2): 2-5.
  • 28. Szczepaniak Iwona. 2018. Ocena bezpieczeństwa żywnościowego i samowystarczalności żywnościowej Polski na tle państw Unii Europejskiej (Evaluation of food security and food self-sufficiency of Poland against the background of European Union countries). International Business and Global Economy 37: 168-182. DOI: 10.4467/23539496IB.18.012.9385.
  • 29. Szybiga Krystyna. 2013. Asymetria spożycia i produkcji wybranych artykułów żywnościowych w ujęciu przestrzennym (Asymmetry of consumption and production of selected food products in spatial terms). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1: 104-117.
  • 30. Tiraspolsky Anita. 1980. Food self-sufficiency in Eastern Europe. Eastern European Economics 19 (1): 3-27. DOI: 10.1080/00128775.1980.11648217.
  • 31. Wegren Stephen K., Christel Elvestad. 2018. Russia's food self-sufficiency andfood security: an assessment. Post-Communist Economies 30 (5): 565-587. DOI: 10.1080/14631377.2018.1470854.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171663524

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.