Warianty tytułu
Environmental Impact of the Production of Food of Animal Origin in the Opinion of the Surveyed Group of Polish Consumers
Języki publikacji
Abstrakty
Wprowadzenie. Sektor produkcji zwierzęcej jest dziś uznawany za jedną z gałęzi działalności człowieka o znaczącym wpływie na środowisko naturalne, m.in. przez pokaźny ślad wodny, emisję gazów cieplarnianych, a także eksploatację oraz zmiany użytkowania obszarów naturalnych. Ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza wołowiny, jest zatem powszechnie uważane za jeden z ważnych kroków, jaki ludzkość powinna podjąć w celu zmniejszenia śladu środowiskowego żywności. Celem prezentowanego badania była analiza opinii konsumentów na temat wpływu produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego (w szczególności mięsa ogółem, mleka oraz jaj) na środowisko naturalne, a także analiza motywów ograniczania spożycia takiej żywności. W badaniu wzięła udział grupa 163 respondentów, najliczniej reprezentowana przez kobiety (85 %), osoby z wykształceniem wyższym lub studiujące (89 %), w wieku 21 ÷ 30 lat (74 %).
Wyniki i wnioski. Ponad połowa respondentów wyraziła opinię, że produkcja mięsa wywiera negatywny wpływ na środowisko, podczas gdy niespełna połowa miała podobną opinię na temat produkcji nabiału i jaj. Najczęściej jako ważny problem postrzegali oni ślad wodny i węglowy, podczas gdy tylko niewielki odsetek respondentów zwracał uwagę na problem eksploatacji i przekształcenia terenu na cele produkcji zwierzęcej. Połowa badanych deklarowała, że ogranicza bądź wyklucza z diety mięso i/lub inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród motywów takiego ograniczenia wymieniali oni przede wszystkim względy zdrowotne (44 %) oraz etyczne (30 %). Tylko 11 % jako powód wskazało dbałość o środowisko naturalne. Badanie wskazuje na potrzebę edukacji konsumentów na temat wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko, w tym na kluczowe wskaźniki śladu środowiskowego tego sektora. Taka edukacja powinna uwzględniać rozbieżności w śladzie środowiskowym poszczególnych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz różnych systemów chowu zwierząt. (abstrakt oryginalny)
Wyniki i wnioski. Ponad połowa respondentów wyraziła opinię, że produkcja mięsa wywiera negatywny wpływ na środowisko, podczas gdy niespełna połowa miała podobną opinię na temat produkcji nabiału i jaj. Najczęściej jako ważny problem postrzegali oni ślad wodny i węglowy, podczas gdy tylko niewielki odsetek respondentów zwracał uwagę na problem eksploatacji i przekształcenia terenu na cele produkcji zwierzęcej. Połowa badanych deklarowała, że ogranicza bądź wyklucza z diety mięso i/lub inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród motywów takiego ograniczenia wymieniali oni przede wszystkim względy zdrowotne (44 %) oraz etyczne (30 %). Tylko 11 % jako powód wskazało dbałość o środowisko naturalne. Badanie wskazuje na potrzebę edukacji konsumentów na temat wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko, w tym na kluczowe wskaźniki śladu środowiskowego tego sektora. Taka edukacja powinna uwzględniać rozbieżności w śladzie środowiskowym poszczególnych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz różnych systemów chowu zwierząt. (abstrakt oryginalny)
Background. The livestock sector is nowadays considered one of those areas of human activity that has a significant impact on the environment, due to, among other things, large water footprint, greenhouse gas emissions, as well as the over-exploitation and changed utilization of natural areas. Reducing the consumption of products of animal origin, especially beef, is therefore widely regarded as an important step that humanity should take to reduce the environmental footprint of food. This study aimed to analyze the opinion of consumers on the environmental impact of livestock production ( particularly, meat in general, milk and eggs), and their motives for limiting the consumption of such food. The survey covered 163 respondents, strongly represented by women (85 %), people with higher education or students (89 %), aged 21 ÷ 30 (74 %).
Results and conclusions. More than half of the respondents expressed the opinion that meat production exerted a negative impact on the environment, while less than a half had a similar opinion about dairy and egg production. They most often perceived water and carbon footprint as important issues, while only a limited percentage paid attention to the problem of the exploitation and transformation of land for animal production purposes. A half of the respondents declared that they limited or excluded meat and/or other products of animal origin from their diet. Among the motives for such a restriction, they mentioned primarily health (44 %) and ethical (30 %) reasons. Only 11 % indicated care for the environment as the reason. The study points to the need to educate consumers about the impact of livestock production on the environment, including the key indicators. Such education should take into account divergencies in the environmental footprint of specific raw materials and food of animal origin, and of various livestock rearing systems. (original abstract)
Results and conclusions. More than half of the respondents expressed the opinion that meat production exerted a negative impact on the environment, while less than a half had a similar opinion about dairy and egg production. They most often perceived water and carbon footprint as important issues, while only a limited percentage paid attention to the problem of the exploitation and transformation of land for animal production purposes. A half of the respondents declared that they limited or excluded meat and/or other products of animal origin from their diet. Among the motives for such a restriction, they mentioned primarily health (44 %) and ethical (30 %) reasons. Only 11 % indicated care for the environment as the reason. The study points to the need to educate consumers about the impact of livestock production on the environment, including the key indicators. Such education should take into account divergencies in the environmental footprint of specific raw materials and food of animal origin, and of various livestock rearing systems. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
155--167
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- [1] Adamczyk D., Maison D.: Ideologia, czy zdrowie - dwa typy wegetarianizmu. Marketing i Rynek, 2019, 8, 15-23.
- [2] Aleksandrowicz L., Green R., Joy E., Smith P., Haines A.: The impacts of dietary change on green- house emission, land use, water use, and health: a systematic review. PLoS One, 2016, 11 (11), 1-5.
- [3] Cornish A., Raubenheimer D., McGreevy P.: What we know about the public's level of concern for farm animal welfare in food production in developed countries. Animals, 2016, 6,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171687312