PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 459 | 5--14
Tytuł artykułu

Kinetyczna interpretacja krzywych zmian liczby nadtlenkowej w olejach jadalnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Kinetic Interpretation of Cuvers Describing Changes in Peroxide Values in Edible Oils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono zastosowanie kinetycznych modeli do opisu krzywych wklęsłych rosnących, charakteryzujących zmiany liczby nadtlenkowej w olejach jadalnych. Celem zastosowania jest unaocznienie korzyści, jakie przynosi kinetyka w ocenie stabilności olejów jadalnych i w tym szybkości oraz mechanizmu przemian. Skorzystano tutaj między innymi z rezultatów badań H. Parduna i E. Krolla, szczególnie uznanych specjalistów niemieckich. (fragment tekstu)
EN
The author has analyzed the results obtained by the two German researchers Pardun and Kroll and proposed new methods of the estimation of edible oils reactivity. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
5--14
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Stokłosa K., Kritische Bemerkungen zu den Genenwärtig Angewandten Prüfmethoden der Stabilität von Fettprodukten und Antioxydanten, "Forum Ware" 1993, Nr. 1-4.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Stokłosa K, Wybrane zagadnienia kinetyki ekonomicznej, AE, Kraków 1994.
  • Pardun H., Kroll E., Der Schaal-Test, ein einfaches Mittel zur Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten, "Deutsche Lebensmittel- -Rundschau" 1970, Vol. 66, Nr. 12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001778

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.