PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 462 | 5--19
Tytuł artykułu

Właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa królików wybranych ras

Warianty tytułu
Physicochemical and Sensory Properties of Meat of Selected Breeds of Rabbits
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaprezentowano wyniki badań fizyko-chemicznych i sensorycznych mięsa królików rasy olbrzym belgijski i jego krzyżówki z królikiem rasowym.
EN
In the paper the authors presented the results of the zoometric, physicochemical and sensory examination of the meat of the rabbit of the Belgian giant breed and its cross with a not-pure-bred rabbit. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--19
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności WNT, Warszawa 1975.
  • Baryłko-Pikielna N., Kosakowska T., Baldwin Z., Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej "Roczniki Instytutu Mięsnego" 1964, T. I, 11-31.
  • Bednarz M., Z doświadczeń nad użytkowaniem mięsnym królików "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1978, 6, 12-13.
  • Bednarz M., Frindt A., Próba oceny wartości użytkowej tuszek królików na podstawie ich pomiarów "Zeszyty Naukowe" SGGW-AR, Warszawa, seria: Zootechnika 1976, 12, 133-146.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych WNT, Warszawa 1977.
  • Chmarzyński W., Trwałość mięsa króliczego "Gospodarka Mięsna" 1983, 4, 15-17.
  • Frindt A., Chów królików rzeźnych CZSR, Warszawa 1979.
  • Frindt A., Właściwości mięsa króliczego "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1974, 5, 11.
  • Grau R., Hamm R., Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Pressmethode "Fleischwirtschaft" 1952, 4, 210.
  • Hamm R., Kolloidchemie des Fleisches P. Parey Verlag, Berlin-Hamburg 1973.
  • Herman W., Hodowla królików PWRiL, Warszawa 1974.
  • Herman W., Tucz królików "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, 9-10, 26-29.
  • Herman W., Wartość odżywcza i wydajność rzeźna mięsa królików "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1970, 11, 13-15.
  • Kołczak T., Biologiczne podstawy technologii mięsa AR, Kraków 1983.
  • Kopański E. Podstawy przemysłowej produkcji królików PWRiL, Warszawa 1977.
  • Kopański R., Racjonalny chów królików PWRiL, Warszawa 1980.
  • Kowalski J., Niedźwiadek S., Gut A., Wyniki trzyrasowego krzyżowania królików ras średnich "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1985, 8, 17-18.
  • Krełowska-Kułas M., Badania nad właściwościami mięsa królików w porównaniu z mięsem innych zwierząt rzeźnych "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1981, 144, 213-220.
  • Kuźniewicz J. Ocena technologiczna tuszek i mięsa królików żywionych melasą "Przemysł Spożywczy" 1975, 7, 313-314.
  • Lewczuk A., Bochno R., Janiszewska M., Jakość mięsa króliczego w porównaniu z wieprzowiną., baraniną i mięsem kaczym "Zeszyty Naukowe", seria: Zootechnika, ART, Olsztyn 1978, 14, 187-196.
  • Łabęcka S., Wpływ krzyżowania trzech ras królików na ich użytkowość tuczną, rzeźną i wybrane cechy mięsa praca habilitacyjna, AR, Szczecin 1983.
  • Pieczonka W., Rymarowicz M., Kształtowanie się jakości sensorycznej mięsa królików rasy białej termondzkiej "Towaroznawstwo - Problemy Jakości", Łódź-Kraków 1980, 95.
  • Piotrowicz Z. Wpływ krzyżowania międzyrasowego na jakość tuszki u królika "Acta Agraria et Silvestria", seria: Zootechnika 1967,I. 19-33, II. 99-108.
  • Pohja M.S., Ninivara F.P., Fleischwirtschaft 1957, 4, 193.
  • Popek S. Wpływ płci na jakość sensoryczną mięsa króliczego "Zeszyty Naukowe", AE Kraków 1992, 386, 23-27.
  • Popek S., Sikora T., Próba określenia współzależności pomiędzy wybranymi parametrami zoometrycznymi, sensorycznymi i fizykochemicznymi mięsa króliczego "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1992, 386. 15-21.
  • Pore J., Widyk J., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa królików wybranych ras "Gospodarka Mięsna" 1980, 3, 12-15.
  • Prost E., Higiena mięsa PWRiL, Warszawa 1985.
  • Radomska M.J., Metody i kierunki doskonalenia zwierząt. PWN, Warszawa 1975.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1978.
  • Sikora T., Cenniki określające jakość mięsa jagnięcego na przykładzie mieszańców owcy pogórza praca doktorska, Kraków 1984.
  • Sikora T., Wybór kryteriów oceny jakości mięsa kulinarnego "Zeszyty Naukowe", AE. Kraków 1990, 321, 123-127.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Próba określenia niektórych cech sensorycznych mięsa króliczego "Przegląd Gastronomiczny" 1987, 5, 19-21.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Walory sensoryczne i kulinarne mięsa króliczego "Przegląd Gastronomiczny" 1987, 4, 10-14.
  • Technologia mięsa pod red. W. Pezackiego, WNT, Warszawa 1981.
  • Tyszkiewicz I., Tyszkiewicz S. Wybrane podstawowe zagadnienia nauki o mięsie. Woda jako składnik mięsa "Gospodarka Mięsna" 1972, 4, 23-27.
  • PN-64/A-04022 Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową.
  • Zin M., Widyk J. Ocena cech użytkowych mięsa króliczego "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, 3, 10-12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001968

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.