PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 396 | 27--32
Tytuł artykułu

Próba oceny wpływu wybranych parametrów zoometrycznych na jakość sensoryczną mięsa króliczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt at the Assessment of the Effect of Selected Zoometric Parameters on the Sensory Quality of Rabbit Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W celu określenia wpływu wybranych parametrów zoometrycznych na jakość sensoryczną mięsa króliczego obliczono współczynnik korelacji liniowej pomiędzy tymi parametrami a czynnikami kształtującymi jakość sensoryczną. Jako przydatną do wstępnej oceny jakości mięsa króliczego wskazano masę przedubojową zwierzęcia.
EN
The attempt at the assessment of the effect of selected zoometric parameters on the sensory quality of rabbit meat revealed numerous, statistically significant correlations between the examined parameters. The interdependence between the weight of animals before slaughter and savouriness and the sensory index of total meat quality seems to be of great importance. At the same time, the sensory analysis of rabbit meat resulted in good and very good rating, which includes it, in respect of taste, among the high quality meat types. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
27--32
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N. Kossakowska T., Baldwin Z., Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej , "Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego" 1964.
  • Gołębiowski T., Popek S., Sikora T., Próba określenia fizycznych parametrów barwy mięsa króliczego za pomocą kolorymetru trójchromatycznego Momcolor D, "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1990, nr 321.
  • Krełowska-Kułas M. , Badania nad właściwościami mięsa króliczego w porównaniu z mięsem innych zwierząt rzeźnych, "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1981, nr 144.
  • Niedźwiadek S., Zasady hodowli królików, PWRiL, Warszawa 1981.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Próba określenia ważkości niektórych cech sensorycznych mięsa króliczego, "Przegląd Gastronomiczny" 1987 , nr 4.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Walory sensoryczne i kulinarne mięsa króliczego, "Przegląd Gastronomiczny" 1987, nr 5.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Stasiów E., Jakość sensoryczna mięsa króliczego w zależności od zastosowanej obróbki cieplnej i warunków oceny, "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1989, nr 287.
  • Sikora T., Popek S., Niektóre własności mięsa króliczego, "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1991, nr 344.
  • Zin M., Widyk O., Ocena cech użytkowych mięsa króliczego, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, nr 3.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003639

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.