PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 164 Statistical Methods in Economic Practice | 143--155
Tytuł artykułu

Objective and Subjective Evaluation of the Condition of Manufacturing Branches in Poland - a Comparative Analysis

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Przedmiotem opracowania było porównanie wyników badań kondycji branż produkcyjnych w Polsce, uzyskane przy zastosowaniu dwóch podejść. W podejściu pierwszym (obiektywnym) autorzy, jako kryterium oceny efektywności gospodarowania, przyjęli wartość zmiennej syntetycznej. Zmienną syntetyczną zbudowano opierając sie na wektorze zmiennych cząstkowych, których źródłem były sprawozdania statystyczne. W podejściu drugim (subiektywnym) autorzy, jako kryterium oceny zastosowali wyniki testów koniunktury. Następnie porównali uporządkowania branż uzyskane na podstawie obu kryteriów oceny. Do porównań tych wykorzystano współczynnik korelacji Spearmana oraz wartości średnich różnic lokat.
EN
The paper presents the results of the examination of the condition of manufacturing branches in Poland obtained by applying two approaches. In the first (objective) approach the values of a composite indicator have been taken as the criterion for evaluating the effectiveness of management. The composite indicator has been constructed on the basis on a vector of component variables whose source were statistical reports. In the second (subjective) approach the results of business surveys have been applied as the evaluation criterion. The resulting orderings of individual branches obtained based on both criterions have been compared. For comparing the Spearman's coefficient of rank correlation and values of average differences of the locations have been used. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000013411

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.