PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 608 | 83--88
Tytuł artykułu

Ocena wybranych wyrobów cukierniczych zawierających środki słodzące

Warianty tytułu
Evaluation of the Selected Confectionery Products Containing Sweeteners
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zwyczaje żywieniowe w Polsce odbiegają od zaleceń żywieniowców i lekarzy. Nadmierne pobieranie z pożywieniem energii, tłuszczu, cukru przy równoczesnym niskim spożyciu węglowodanów złożonych pochodzących z produktów roślinnych to najczęstsze przykłady nieracjonalnego odżywiania się. Możliwość ograniczania spożycia sacharozy stwarza zastosowanie w żywieniu człowieka intensywnych substancji słodzących, od 40 do kilku tysięcy razy słodszych od cukru, a posiadających niską wartość energetyczną.
EN
The objective of the research was to find out consumers' opinions on chocolates produced by "Wawel", containing sweeteners. It has been found that it is necessary to take educational actions regarding proper nutrition, including information on the possibility of reducing the amount of energy in the daily ration by limiting the consumption of saccharose, by making use of confectionery (chocolate) containing strong sweeteners. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
83--88
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Badanie nad spożyciem słodzików i ich wykorzystaniem w żywności niskoenergetycznej. Część II. Badania spożycia intensywnych substancji słodzących wśród wybranych grup ludności w Polsce, G. Okolska, J. Gielecińska, K. Stoś, B. Skrzypek, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1996, nr 4.
  • D.Ł., Cukier plus środek słodzący - smaczny kompromis słodzenia, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1996, nr 6.
  • European Parlament and Council Directive 94/35/EC of 30 June 1994 on sweeteners for use in foodstuffs, "Official Journal of the European Communities" 1994, 10 September.
  • Komornicki J., Nowy enzym do pomiaru zawartości środków słodzących, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1996, nr 9.
  • Łoś-Kuczera M., Produkty spożywcze, skład i wartość odżywcza, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 1990.
  • Okolska G., Środki słodzące w żywieniu ludzi, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1995, nr 4.
  • Okolska G., Skrzypek B., Żywność o obniżonej wartości energetycznej, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1998, nr 1.
  • Okolska G., Stoś K., Gielecińska J., Badania nad spożyciem słodzików i ich wykorzystaniem w żywności niskoenergetycznej. Część I. Ocena poziomu wiadomości o środkach słodzących zastępujących sacharozę w pożywieniu wybranych grup ludności w Polsce, Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1996, nr 4.
  • Okolska G., Wierzejska R., Znaczenie środków słodzących w żywieniu człowieka, "Przemysł Spożywczy" 1995, nr 7.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 lipca 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i substancji dodatkowych przeznaczonych do obrotu, Dz.D. nr 86, poz. 402.
  • Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Dodatki funkcjonalne do żywności, Agro Food Technology, Katowice 1993.
  • Seria raportów WHO Nr 797, Genewa 1990. Dieta, żywienie i profilaktyka chorób przewlekłych, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1991, nr 18.
  • Sugarless - The Way Forward, ed. A. J. Rugg-Gunn, Elsevier Applied Science, London 1991.
  • Sweeteners, ed. J Dubling, Human Nutrition Reviews, Springer-Verlag, London 1987.
  • Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych, dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach, MP nr 22, poz. 233.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015149

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.