PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 621--626
Tytuł artykułu

Ocena efektywności leasingu operacyjnego jako formy finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Efficiency Evaluation of Operational Leasing as a Form of Investments Financing in an Enterprise
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie i ocena efektywności leasingu operacyjnego jako formy finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie. Materiał źródłowy na potrzeby analizy pozyskano na polskim rynku finansowym.
EN
The results obtained in research point out the situation in which it is efficient to use an operational leasing. The highest efficiency of using operational leasing as a form of investments financing could be reached with the maximum share of own resources, short term of financing and for assets amortised with minimum amortisation rate. Taking into consideration a quality an operational leasing on the background of other sources of investments financing has some advantages although it can be placed in the middle of the scale of evaluation. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Kruczałak K. (1996): Leasing i jego gospodarcze zastosowanie. LEX. Wyd. Prawniczo-Ekonomiczne Gdańsk.
  • Ostaszewski J. (1992): Analiza finansowa i wycena firmy wg standardów EWG. CIM Warszawa.
  • Podrecki P. (1993): Leasing. Kraków.
  • Sierpińska M., Jachna T. (1997): Ocena przedsiębiorstw według standardów światowych. PWN, Warszawa.
  • Żyrek P. M. (1999): Leasing w podatkach i księgowości. Difin, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015713

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.