Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule omówiono wpływ zastosowania systemu HACCP na jakość produkowanej żywności. Zdefiniowano pojęcie oraz czynniki charakteryzujące jakość żywności. Przedstawiono istotę, zasady oraz etapy wprowadzenia systemu HACCP.
Twórcy
autor
Bibliografia
- 1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
- 2. Beulens A., Broens D., Folstar P., Hofstede G. J., Foods afty and transparently. In food chains and networks. Relationships and challenges, Food Control, nr 16, 2005.
- 3. Codex Alimentarius, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP). System and Guidelines for its application, Food Hygiene Basic Texts, FAO/WHO, Rzym 1997, 33.
- 4. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2005.
- 5. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Stowarzyszenie Naukowo Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Warszawa 1999.
- 6. Kramer A., Twigg B. A., Fundamentals of quality control for the food industry, AVI Pub. Co. Inc., Westport 1966.
- 7. Olszewski A., Geneza jakości oraz metody i techniki zapewniania jakości, Gospodarka Mięsna, nr 10, 2006.
- 8. PN-ENISO 9000:2001 Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia, PKN, Warszawa 2001.
- 9. Świderski F. [red.], Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Technologia i ocena jakościowa, SGGW, Warszawa 2003.
- 10. Taczanowski M., Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy, "Przemysł Spożywczy", nr 7, 2006.
- 11. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej produktów rolno-spożywczych, Dz.U. 2001, Nr 5, póz. 44, z późn. zm.
- 12. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywnienia, Dz.U. 2006, Nr 208, póz. 1541, z późn. zm.
- 13. Zalewski R. L, Zarządzanie jakością w produkcji żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2002.
- 14. Żuchowski J., Zarządzanie jakością procesów, produktów i środowiska, PWN, Warszawa 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168689412