PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 147 | 71--78
Tytuł artykułu

Application of Conductance Properties of Raw Milk for the Evaluation of the Degree of its Dilution

Warianty tytułu
Wykorzystanie właściwości przewodnościowych mleka surowego do oceny stopnia jego rozwodnienia
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem badań było określenie zależności między dodatkiem wody do mleka surowego a jego właściwościami przewodnościowymi. Znormalizowane do 3,5% mleko surowe schładzano do temperatury 20°C i konserwowano dodatkiem azydku sodu o stężeniu 2% w ilości Icm3/ldm3 mleka. Do próbek mleka dodawano wodę destylowaną odpowiednio w ilości: 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25, 30, 35 i 40%. Wyniki badań wykazały, że dodatek wody do mleka powoduje obniżanie się admitancji oraz wzrost jego impedancji, co świadczy o pogarszaniu się przewodności elektrycznej mleka wraz ze wzrostem jego rozwodnienia. Analiza statystyczna wyników badań wykazała wysoką liniową zależność matematyczną (0,989
Rocznik
Numer
Strony
71--78
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Banach J.K., Żywica R., Kiełczewska K.; Effect of homogenization on milk conductance properties; Polish Journal of Food and Nutrition Science 58, 2008, 107 -111.
  • Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.; Postęp w analizach mikrobiologicznych żywności, cz II. Zastosowanie metod instrumentalnych', Przemysł Spożywczy, 4, 1997,39-42.
  • Jurczak M.E.; Mleko -produkcja, badanie, przerób, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003.
  • Mabrook M.F., Petty M. C.; A novel technique or the detection of added water to full fat milk using single frequency admittance measurements', Sensor Actuator B, 96,2003,215-218.
  • Marcinowska M.; Badania zależności między wybranymi wyróżnikami jakości mleka i śmietanki a ich właściwościami elektrycznymi (praca doktorska), Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn 2006.
  • Norberg E.; Electrical conductivity of milk as phenotypic and genetic indicator of bovine mastitis: A review. Livestock Production Science, 96, 2005, 129 - 139.
  • Pieczonka W.; Zmiany przewodności elektrycznej mleka w czasie samoukwaszania w rożnych temperaturach', Przegląd Mleczarski 6, 1983, 16-18.
  • Pless P., Futschik K., Schopf E., Rapid detection of Salmonellae by means a new impedance - spliting metho; Journal of Food Protection, 57, 1994, 369 - 375.
  • Rozporządzenie MRiRW z 18 sierpnia 2004 r. "W sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych" (Dz.U. nr 188, poz. 1946) ze zmianą z 18 maja 2005 r.
  • Szpendowski J., Żywica R., Wilczewska J.; Charakterystyka właściwości elektrycznych serwatki i permeatu ultrafiltracyjnego otrzymanych przy produkcji serków twarogowych; Przegląd Mleczarski, 10, 2002, 453-456.
  • Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Ruszczyńska A.; Czym trują nas producenci mleka. Sodą i wodą; Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 10/39, 2006,29 - 30.
  • Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.; Zafałszowanie mleka wodą, Higiena, 2/3, 2006, 15.
  • ] Żywica R., Budny J.; Changes of selected physical and chemical parameters of raw milk during storage. Czech Journal of Food Sciences, 245, 2000,241 - 242.
  • Żywica R., Banach J.K., Marcinowska M.; Możliwości zastosowania właściwości przewodnościowych śmietanki surowej do oceny zawartości tłuszczu, w: J. Żuchow-ski (red.), Innowacyjność w kształtowaniu jakości wyrobów i uslug - innowacyjność w kształtowaniu i doskonaleniu procesów i produktów, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom 2006.
  • Żywica R., Banach J.K., Marcinowska M., Kiełczewska K.; Applying conductive properties of raw milk for assessment of fat content; Proceedings the 15* Symposium of IGWT "Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life",12-17 September 2006, Kyiv, Ukrainę, 1280 - 1283.
  • Żywica, R., Pierzynowska - Korniak, G., & Wójcik, J., Application of food products electrical model parameters for evaluation of apple puree dilution; Journal of Food Engineering, 67, 2005, 413 -418.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171209837

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.