PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 152 | 30--39
Tytuł artykułu

Nutritional Patterns in the Light of the Sustanaible Development

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Model żywieniowy w świetle zrównoważonego rozwoju
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Warzywa i owoce stanowią niezbędny składnik codziennej diety. Ilość spożywanych tego typu produktów wykazuje znaczne zróżnicowanie w zależności od kraju, pory roku, cen, struktury i dochodów gospodarstw domowych, a także nawyków żywieniowych. Polska należy w Unii Europejskiej do czołowych producentów owoców jagodowych oraz wybranych warzyw, a mimo to Polacy na tle innych społeczeństw charakteryzują się relatywnie niskim poziomem konsumpcji, szczególnie owoców. Szybsze tempo życia, sezonowość podaży niektórych nietrwałych surowców rolniczych, szeroka oferta asortymentowa, kampanie promocyjne, wszystko to powoduje wzrost znaczenia żywności wygodnej (convenient food) oraz funkcjonalnej (functional food). W ogólnym spożyciu warzyw i owoców z roku na rok wzrasta udział żywności przetworzonej. Do wyboru są tu produkty mrożone lub schłodzone, konserwy, marynaty, pasty, sosy, koncentraty oraz soki. Przy zmiennej podaży produktów świeżych, niejednokrotnie stajemy wobec dylematu, który z przetworzonych produktów nabyć? Mrożonkę czy konserwę? W puszce czy w słoiku? Niniejszy artykuł ukazuje wspomniany problem decyzyjny w świetle zrównoważonego rozwoju. Biorąc pod uwagę, że przed tego typu dylematami stoją rzesze konsumentów, mówimy o masowym czynniku decyzyjnym i sprawczym. Mimo pozornie niewielkiej wagi samego problemu, podejmowanego w skali masowej, nabiera on istotnego znaczenia. W pracy poddano analizie czynniki o charakterze środowiskowym, ekonomicznym i społecznym mające znaczenie przy zakupie przetworzonych produktów żywnościowych. Głównym celem jest określenie, jaką decyzje powinien podjąć potencjalny konsument, aby była ona zgodna z ideą zrównoważonego rozwoju. W zamyśle praca ma pokazać użyteczność analiz LCA, LCC i SLA jako narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
30--39
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • IERiGZ, ARR reports (2000-2008) Market of fruit and vegetables, current state and perspective.
  • www.fao.org.
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Report on Functional foods, 2007.
  • Doroszkiewicz J., Mrożona żywność wygodna - ogólna charakterystyka, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2006 (Frozen convenient food - general characteristic; Gdańsk University of Technology, Gdansk 2006.).
  • Pietrzyk S., Żywność minimalnie przetworzona, Laboratorium 2008, nr 11 (Minimally processed food, Laboratory 2008).
  • [6] Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Technologie minimalnego przetwarzania żywności, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2008, no 4 {Technologies of minimally food processing, Fermentation and Agricultural Industry 2008).
  • Koneczny K., Bersami R., Wolf M.A., Pennington D. W., Recommendations for life cycle based indicators for Sustainable Consumption and Production in the European Union, JRC scientific and technical report EUR 22879EN-2007, 2007.
  • Matysik-Pejas R., Preferencje nabywcze konsumentów na rynku żywności mrożonej; Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; Roczniki Naukowe, t. VIII; z. 3 {Spending preferences of consumers on the frozen food market; Agriculture; Economist Association; Scientific Yearbook).
  • http,//www.portalspozywczy.pl/logistyka/artykuly/logistyka-chlodna-strona-bizne su, 1070.html
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216657

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.