PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 319 | 23--33
Tytuł artykułu

Problemy wyznaczania okresów gwarancji produktów tłuszczowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Problems Pertaining to Warranty Period Determination With Regard to Pat Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Obecnie występuje brak przyspieszonych metod określania okresów gwarancji produktów tłuszczowych i wpływu antyutleniaczy. Dla rozwiązania tego problemu niezbędne staje się przeprowadzenie szeregu rutynowych badań, z uwzględnieniem przy tym określonych wymogów kinetycznych. Konieczne jest najpierw w tym zakresie: dokładne określenie kinetycznej ważkości cech, wyznaczenie cechy kinetycznie najważniejszej, na podstawie której ma być wyznaczony okres gwarancji, dobór właściwej miary cechy najważniejszej j1, przeprowadzenie z odpowiednim przyspieszeniem procesu zmian cechy j1 do wartości krytycznej, obliczenie wartości okresu gwarancji. Obliczenie wartości okresu gwarancji dla warunków użytkowania może nastąpić pod warunkiem, ze będzie znana dokładnie zależność szybkości badanego procesu w funkcji wartości czynnika przyspieszającego. Niezbędne dlatego jest podanie dokładnej definicji okresu gwarancji, co wcale nie jest prostym zadaniem do rozwiązania. W niniejszej pracy przedstawiono wstępne rozwiązania w omawianym zakresie. (fragm. tekstu)
EN
Edible rape oil, made in Poland and France, as well as universal oil made in Poland, stored under various conditions, were tested for changes of the perioxide value and sensory characteristics. The obtained curves were described using acceleration functions. Methods of determining the kinetic values of properties are presented as well as techniques of determining the warranty period /tgw/, using rapid methods, are suggested. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
23--33
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Kondratowicz E., Stokłosa K., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, cz. I, Tłuszcze Jadalne, nr 2, s. 1-9, 1986.
  • Kondratowicz E., Stokłosa E., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, cz. II, Tłuszcze Jadalne, nr 3, s. 3-10, 1986.
  • Stokłosa K., Sybistowicz D., Kondratowicz E.., Kinetyka kwalitonomiczna. Kinetyka zmian miar cech jakości towarów, AB, Kraków, skrypt, 1985.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216803

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.