PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | R. 10, nr 3, cz. 2 | 251--258
Tytuł artykułu

Aspekty stosowania substancji bioaktywnych jako składników jadalnych powłok ochronnych mięsa i kiełbas

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Applicability of Chitosan, Lysozyme and Nanocolloidal Silver as a Components of Edible Coatings for Meat and Sausages Stored and Refrigerated
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Teoria "płotków", czyli przeszkód jest powszechnie stosowana, przy tworzeniu systemów kombinowanego utrwalania produktów żywnościowych polegających na wykorzystaniu synergistycznego działania wielu czynników, powodujących hamowanie rozwoju drobnoustrojów. Przeszkodami są czynniki inaktywujące mikroorganizmy, takie jak np. aktywność wody (aw), pH czy potencjał redox (Eh), czy dodatek substancji bioaktywnych, które mogą uszkodzić kilka lub przynajmniej jeden z mechanizmów homeostatycznych mikroorganizmów. W oparciu o tę teorię opracowano biokompozytowy hydrozol, zawierającego w swym składzie takie substancje bioaktywne jak: chitozan, lizozym i nanokoloid srebra. Substancje te zastosowano w 3 różnych stężeniach w zolach, wytwarzanych na bazie hydroksypropylometylocelulozy. Eksperymentalne biokompozyty oceniono pod kątem stabilizowania barwy mięsa pokrytego hydrozolami oraz standaryzacji procesu podsuszania kiełbas podczas ich chłodniczego przechowywania. (abstrakt oryginalny)
EN
"Hurdles Technology" or barriers is commonly used as a system of combined preservation of food products that can exploit the synergistic action of many factors, resulting in inhibition of microbial growth, each acting alone is not very effective. Barriers are the parameters that inactivate microorganisms, such as water activity (aw), pH and redox potential (Eh), or addition of bioactive substances that can damage some, or at least one of the homeostatic mechanisms of microorganisms. Taking advantage of this theory has been developed hydrosol composition, containing bioactive substances: chitosan, lysozyme and nanocolloidal silver. These substances are used in three different concentrations in the sol of hydroxypropyl methylcellulose as a base. Preservation of meat color covered by experimental hydrosols and effectiveness of dryness process of sausage dipped in hydrosols and stored in 4 oC were evaluated. (original abstract)
Rocznik
Strony
251--258
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Bibliografia
  • Darmadji P., Izumimoto M. (1994), Effect of chitosan in meat preservation, "Meat Science", 38.
  • Georgantelis D., Blekas G., Katikou P., Ambrosiadis I., Fletouris J. (2007), Effect of rosemary extract, chitosan and α-tocopherol on lipid oxidation and colour stability during frozen storage of beef burgers, "Meat Science", 75.
  • Jo J., Lee J. W., Byun M.W. (2001), Quality properties of pork sausage prepared with water-soluble chitosan oligomer, "Meat Science", 59.
  • Khuri A.I., Cornell J.A. (1996), Response surfaces: designs and analyses. Second Edition, Revised and expanded, Marcel Dekker Inc. New York Basel Hong Kong.
  • Youn S.K., Park S.M., Kim Y.J., Ann D.H. (1999), Effect on storage property and quality in meat sausage by added chitosan, "Journal of Chitin and Chitosan", 4.
  • Zimoch A., Jarmoluk A. (2010), Biopolimerowy biokompozyt o aktywności przeciwdrobnoustrojowej, patent, PL 393258A.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171224203

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.