Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Surowcem wykorzystywanym do badań w pierwszym okresie trwania projektu była wołowina dostępna na polskim rynku. Powszechnie znany jest fakt, iż jakość wołowiny w znacznym stopniu zależna jest od rasy bydła, z którego pochodzi, wieku, płci, elementu tuszy oraz stopnia dojrzałości. Większość z tych cech danych, wykazuje duże zróżnicowanie w wołowinie rynkowej. Głównym celem badań było dokonanie oceny mięsa dostępnego na rynku i w późniejszym etapie porównanie go z wołowiną wyprodukowaną w ramach realizowanego projektu. Dobra znajomość jakości dostępnej wołowiny pozwoli również na zdiagnozowanie przyczyn głównych problemów i podjęcie efektywnych działań prowadzących do ich wyeliminowania lub ograniczenia, co doprowadzi do poprawy jakości wołowiny w Polsce. Istotny wpływ na jakość produktu ma również dobór metody i parametrów obróbki cieplnej, co było kolejnym celem badań. (fragment tekstu)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171261837