PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | nr 2 | 11--20
Tytuł artykułu

Business Risk Challenges Faced by Entrepreneurs from the Fruit and Vegetables Processing Sector : Case Study of Stara Zagora Region

Warianty tytułu
Wyzwania związane z ryzykiem biznesowym, przed którymi stoją przedsiębiorcy z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego - region Stara Zagora
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem badań jest omówienie niektórych wyzwań związanych z ryzykiem biznesowym, przed którym stoją przedsiębiorcy prowadzący działalność w branży przetwórstwa i konserwowania owoców i warzyw w regionie Stara Zagora (Bułgaria). Autorzy wskazują środki służące ograniczeniu ryzyka biznesowego związanego z tą branżą, oparte o dane uzyskane za pomocą nowoczesnych metod analizy ryzyka biznesowego: analizy progu rentowności oraz procentu wariancji. Obliczono kilka wskaźników dla trzech głównych grup struktury asortymentu: soków owocowych i warzywnych, konserwowych owoców i warzyw oraz orzechów i nasion. Wiedza oraz zastosowanie różnych metod do analizy ryzyka biznesowego są dla przedsiębiorców warunkiem zasadniczym właściwego zarządzania. Ich wykorzystanie pomoże wychwycić sygnały świadczące o ewentualnym ryzyku i podjąć stosowne działania, aby mu zapobiec. (abstrakt oryginalny)
EN
The purpose of the research is to focus on some of the challenges associated with business risk faced by entrepreneurs operationalizing in the sector 'Processed and conserved fruit and vegetables' in Stara Zagora region (Bulgaria). The authors point out the measures to reduce business risk associated with this sector, which measures are based on the data obtained by some modern methods for business risk analysis-the 'break-even point analysis' and the 'percentage of variation'. Several indicators are calculated for the main three groups of the assortment structure: fruit and vegetable juices, conserved fruit and vegetables, and nuts and seeds. Knowledge and use of different methods for the analysis of business risk is a prerequisite for proper management for entrepreneurs. Their use would lead to the capture of warnings about a possible risk and taking appropriate action to prevent it. (original abstract)
Rocznik
Tom
23
Numer
Strony
11--20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Trakia University, Bulgaria
autor
  • Trakia University, Bulgaria
Bibliografia
  • Polovinkin P. D., Savchenko V. E. "The problem of determining the substance and content of entrepreneurship". Bulletin of Moscow University, iss. 6, Economy, 1996, no 2.
  • Kirev L. "The economic nature of entrepreneurship". Business Management, 1997, no. 2.
  • Williams C. A., Heins R. M. Risk management and insurance. New York: McGraw-Hill Book, 1971. ISBN 0070705569.
  • Ivanova R. L., Todorov A. Financial and economic analysis. Sofi a: Тrakia М, 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171275373

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.