PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | z. 4 | 120--124
Tytuł artykułu

Jakość żywca wieprzowego wytwarzanego w gospodarstwach w województwie podkarpackim w 2010 roku według klasyfikacji EUROP

Warianty tytułu
Hog Quality According to EUROP Classification on Farms in Podkarpackie Voivodship in 2010
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Podjęto próbę określenia struktury jakości żywca wieprzowego wyprodukowanego w 40 gospodarstwach z województwa podkarpackiego oraz wpływu skali produkcji, ilości zużytej paszy, końcowej masy ciała tucznika oraz średniego dziennego przyrostu masy ciała na mięsność tuszy. W oddawanych do zakładów mięsnych tuszach dominował surowiec z klasy E i U (55,5 i 23,9%), co odzwierciedliło wyniki osiągane w kraju i regionie południowo-wschodnim. (abstrakt oryginalny)
EN
In 1995, Poland introduced the European standards in hog carcass classification based on conformation. The conformation is affected by the genetic factors, nutrition, fattening period, weight at slaughter, health and other conditions. The article reports results of the estimation of pork quality of produced on 40 farms Podkarpackie voivodship and the impact of production scale, volume of feed consumed, final body weight and average daily hog weight gain on carcass meat yield. The plants put into raw meat carcasses dominate the class E and U (55.5% and 23.9%), which reflected the results reported for the southeastern region and country overall. (original abstract)
Rocznik
Tom
14
Numer
Strony
120--124
Opis fizyczny
Twórcy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
autor
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
Bibliografia
  • Borzuta K., Borys A. 2004: Co nowego w klasyfikacji tusz? Trzoda chlewna, 4, 42-44.
  • Brzóska F. 2001: Jakość mięsa wieprzowego. Trzoda chlewna, 8-9(39), 112-116.
  • Jaska S. 2007: Wysoka mięsność tuczników głównym celem hodowli trzody. Hodowca trzody chlewnej, 2, 11-12.
  • Magda F. 2012: Zmiany w klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP. Ogólnopolski informator masarski, 2(198), 3-7.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2011: GUS, Warszawa, 181.
  • Rozporządzenie Komisji Nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen. Dz.U. L 337 z 16.12.2008 r.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków oznaczania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych. Dz.U. z 2009 r. Nr 28, poz. 181.
  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 27 października 2007 r. ustanawiające wspólnotową organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych. Dz. U. L 299 z 16.11.2007 r., zmienione rozporządzeniami Rady Nr 247/2008, Nr 248/2008, Nr 361/2008, Nr 470/2008.
  • Rynek mięsa wieprzowego. 2011: Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Warszawa, 1, 26.
  • Skrodzki J. 2009: Czynniki decydujące o wartości mięsa tuczników. PODR, Szepietów, 3.
  • Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171373113

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.