PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 4 (65) | 286--294
Tytuł artykułu

Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet o prawidłowej masie ciała oraz z nadwagą i otyłością

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Assessment of Vitamin Content in Daily Food Rations of Women With Normal Body Weight, Overweight and Obesity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dokonano oceny zawartości wybranych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz w wodzie (B1, B2, B6, B12, niacyna, foliany) w całodziennych racjach pokarmowych 346 kobiet o zróżnicowanym stopniu odżywienia (145 kobiet z prawidłową masą ciała, 73 z nadwagą oraz 128 otyłych). Dieta kobiet z nadwagą lub otyłością w porównaniu z dietą kobiet o prawidłowej masie ciała charakteryzowała się wyższą zawartością wszystkich ocenianych witamin (różnice istotne statystycznie). Ponadto stwierdzono niższą od zalecanych zawartość w jadłospisach wszystkich badanych kobiet folianów i wit. D oraz wit. E u kobiet z prawidłową masą ciała. Nadmierna podaż dotyczyła witamin B2, B6 w jadłospisach wszystkich kobiet oraz witamin A, C, B12 i niacyny w racjach pokarmowych kobiet z nadwagą i otyłością. (abstrakt oryginalny)
EN
The levels of chosen fat-soluble vitamins (A, D, E) and water-soluble vitamins (B1, B2, B6, B12, niacin, foliates) were assessed in daily food rations of 346 women with differentiated state of nutrition (145 women with normal weight, 73 with overweight and 128 with obesity). The diets of overweighed and obese women, as compared to those with normal weight, were characterized by higher vitamin levels (statistically significant differences). Low dietary contents of foliates and vitamin D were found in all the study participants and of vitamin E in the women with normal body weight. Excessive dietary supplies of vitamin B2 and B6 were noted in all the women and of vitamins A, C, B12 and niacin in the overweighed and obese study participants. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
286--294
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Bibliografia
  • [1] Dybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.: Zawartość witamin w diecie dorosłych mieszkańców Warszawy. Roczn. PZH, 2007, 58 (1), 211-215.
  • [2] Fletcher R.H., Fairfield K.M.: Vitamins for chronic disease prevention in adults. Clinical applications. JAMA, 2002, 287, 3127-3129.
  • [3] Friedrich M.: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jak czynnik wpływający na zmiany nawyków żywieniowych. Cz. I. Ocena sposobu żywienia zawodowo pracujących mieszkanek Szczecina, w wieku 45-52 lat, z BMI≥30,0 i ≥40,0. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24 (3), 279-292.
  • [4] Grygiel B., Przysławski J.: Żywieniowe czynniki ryzyka osteoporozy u kobiet otyłych w okresie pomenopauzalnym. Ann. UMCS SECT. D, 2004, 59 (14), 244-249.
  • [5] Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (pod red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. I. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.
  • [6] Kłosiewicz-Latoszek L., Ziółkowska A.: Znaczenie witamin w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32 (supl. 1), 1220-1224.
  • [7] Kosińska J., Biling-Marczak K., Krotkiewski M.: Nowe nieznane funkcje witaminy D. Med. Rodz., 2008, 2,34-47.
  • [8] Ostrowska L., Stefańska E., Czapska D., Karczewski J.: Czynniki ryzyka chorób układu sercowonaczyniowego u osób z nadwagą i otyłością a spożycie głównych składników odżywczych i witamin antyoksydacyjnych. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30 (3/4), 782-789.
  • [9] Pachocka L., Kłosiewicz-Latoszek L.: Zmiany w spożyciu wybranych witamin u osób dorosłych z nadwagą i otyłością po zastosowaniu diety niskoenergetycznej. Roczn. PZH, 2002, 53 (3), 243- 252.
  • [10] Sygnowska E., Waśkiewicz A.: Rola suplementacji w uzupełnianiu niedoborów witamin i składników mineralnych w diecie Polaków, objętych badaniem WOBASZ. Bromat. Chem. Toksykol., 2008, 41 (3), 389-394.
  • [11] Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • [12] Waśkiewicz A., Sygnowska E.: Ocena sposobu żywienia osób o prawidłowej masie ciała oraz osób z nadwagą i otyłością-badanie Pol-MONICA BIS. Med. Metab., 2003, 7 (2), 35-41.
  • [13] Waśkiewicz A., Sygnowska E.: Jakość żywienia dorosłych mieszkańców Polski w aspekcie ryzyka chorób układu krążenia-wyniki badania WOBASZ. Bromat. Chem. Toksykol., 2008, 41 (3), 395-398.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171380555

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.