PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 3 | 31--38
Tytuł artykułu

Sorption Properties of the Selected Food Products with Special Nutritional Purposes for Infants

Warianty tytułu
Właściwości sorpcyjne wybranych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Właściwości sorpcyjne badanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt badano analizując przebieg izoterm sorpcji pary wodnej wyznaczonych w temperaturze 25±1°C. Dane empiryczne poddano transformacji GAB, stosując algorytm Monte Carlo. Wyznaczono parametry modelu GAB, powierzchnię właściwą sorpcji, ogólną objętość kapilar oraz promienie kapilar ulegających wypełnieniu po rozpoczęciu kondensacji kapilarnej, stwierdzając, że właściwości sorpcyjne modyfikowanych proszków mlecznych są zróżnicowane i zależą od mikrostruktury powierzchni ich cząstek. Mikrostruktura powierzchni jest zaś wypadkową składu chemicznego i stanu fizycznego tych cząstek. (abstrakt oryginalny)
EN
The sorption properties of the investigated food products with special nutritional purposes for infants were examined by analyzing the courses of water vapour sorption isotherms determined at 25±1°C. The empirical data was transformed with the GAB model and with the Monte Carlo algorithm. The parameters of the GAB model, sorption specific surface, total capillary capacity and capillary radii filled after the initiation of capillary condensation were determined and it was found that the sorption properties of modified milk powders were diversified and depended on the microstructure of the particle surface. The surface microstructure is a resultant of the chemical composition and physical status of these particles. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
31--38
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University
  • Gdynia Maritime University
Bibliografia
  • [1] Krełowska-Kułas M. (1993) Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
  • [2] Ocieczek A., Ruszkowska M. (2012) Selected physic-mechanical properties of instant puddings. Milchwissenschaft, 67 (2), 185-188.
  • [3] Ocieczek A., Kostek R. (2009) The effect of micronization on sorptive properties wheat cellulose. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 48 (40), 108-109.
  • [4] Hébrard A ., Oulahna D ., Galet L ., Cuq B ., Abecassis J ., F ages J . ( 2003) Hydration properties of durum wheat semolina: influence of particle size and temperature. Powder Technology, 130, 211-218.
  • [5] Timmerman E.O., Chirife J., Iglesias H.A. (2001) Water sorption isotherms of foods and foodstuffs: BET or GAB parameters? Journal of Food Engineering, 48, 19-31.
  • [6] Timmerman E.O. (2003) Multilayer sorption parameters: BET or GAB values? Colloids and Surface A: Physicochemical and Engineering Aspects, 220, 235-260.
  • [7] van den Berg C. (1981), Vapor sorption equilibria and other water - starch interactions: a physico-chemical approach. PhD thesis. Agricultural University, Wageningen, the Netherlands.
  • [8] van den Berg C. (1984) Description of water activity of foods for engineering purposes by means of the GAB model of sorption. [in:] Engineering and food: Engineering sciences in the food industry 1. McKenna B., ed. Elsevier Applied Science Publishers. London, pp. 311-321.
  • [9] van den Berg C. (1985) Development of BET-like models for sorption of water on foods: theory and relevance. [in:] Properties of water in foods in relation to quality and stability. Simatos D ., M ulton J .L. e ds. Martinus N ijhoff P ublishers. D ordrecht, pp. 119-131.
  • [10] Jong G.I.W., Berg C., Kokelaar A.J. (1996) Water vapour sorption behaviour of original and defatted wheat gluten. International Journal of Food Science and Technology, 31, 519-526.
  • [11] Lewicki P.P. (1997) The applicability of the GAB model to food water sorption isotherms. International Journal of Food Science and Technology, 32, 553-557.
  • [12] Pérez-Alonso C., Berstain C.I., Lobato-Calleros C., Rodríguez-Huezo M.E., Vernon- Carter E.J. (2006) Thermodynamic analysis of the sorption isotherms of pure and blended carbohydrate polymers. Journal of Food Engineering, 77, 753-760.
  • [13] Mathlouthi M. (2001) Water content, water activity, water structure and the stability of foodstuffs. Food Control, 12, 409-417.
  • [14] Karel M. (1975) Water activity and food preservation [in:] Physical principles of food preservation. Principles of food science. Part 2. Karel M., Fennema O.R., Lund D.B., eds. New York. Marcel Dekker, pp. 237-263.
  • [15] Paderewski M.L. (1999) Procesy adsorpcyjne w inżynierii chemicznej. WNT. Warszawa.
  • [16] Figura L.O., Teixeira A.A. (2007) Food physics. Physical properties - measurement and applications. Springer - Verlag. Berlin Heidelberg New York.
  • [17] Ocieczek A., Ruszkowska M. (2011) Kinetics and statics of water vapour of pudding powders as their storage stability factors. Milchwissenschaft, 66 (4) 401-405.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171390551

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.