PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 4 (19) | 32--48
Tytuł artykułu

Comparison of the Application of Marketing Communication Tools Used by Organic Food Producers in Slovakia and Austria

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Porównanie stosowania narzędzi komunikacji marketingowej przez producentów żywności ekologicznej na Słowacji i w Austrii
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem artykułu jest porównanie stosowania narzędzi komunikacji marketingowej między producentami żywności ekologicznej ze Słowacji i Austrii. Dodatkowo autorzy byli zainteresowani opinią producentów na temat konsumentów, różnicami w postrzeganiu rynku żywności ekologicznej na Słowacji i w Austrii, barierami oraz możliwościami poprawy komunikacji marketingowej na rynku żywności ekologicznej. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą standardowego kwestionariusza opracowanego w języku słowackim i niemieckim przez autorów artykułu. Do badania zakwalifikowano 172 zarejestrowane podmioty, które uzyskały status ekologicznych producentów żywności. Efektywna stopa zwrotu kwestionariuszy wyniosła 40%. Na podstawie wyników można stwierdzić, że słowaccy producenci żywności ekologicznej powinni w większym stopniu wykorzystywać narzędzia komunikacji marketingowej w swojej działalności, rozwijać kanały dystrybucji, na przykład: sprzedaż produktów ekologicznych w automatach, które są wykorzystywane w tym celu w Austrii. Ponadto w miarę możliwości powinni zaangażować klientów w procesie produkcji żywności ekologicznej, przez programy lojalnościowe i działania PR utrzymać z nimi długoterminowe relacje, ułatwić im dostęp do żywności ekologicznej poprzez udział w różnego rodzaju targach, wystawach, imprezach, festiwalach, organizować wycieczki dla nich, podczas których konsumenci mogliby się zapoznać z historią i tradycją firmy i jej produktami. Producenci powinni również skierować swoje działania promocyjne do placówek edukacyjnych, takich jak szkoły, ale również podmiotów gospodarczych, którym proponowaliby szkolenia w zakresie wykorzystania żywności ekologicznej w przygotowaniu różnych smacznych posiłków i napojów o wysokiej wartości odżywczej.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the article was to compare the application of marketing communication tools used by organic food producers in Slovakia and Austria. Additionally, we were interested in the opinions of producers about customers, the differences between organic markets in Slovakia and Austria, and the barriers and opportunities to improve marketing communication in the organic food market. The survey was conducted using a standardized questionnaire developed in the Slovak and German languages by the authors of the article. The study population included 172 registered entities that have acquired the status of organic food producers. The effective rate of return of the questionnaire reached 40%. Based on the findings, it can be concluded that the Slovak organic food producers should make greater use of marketing communication tools in their business and develop distribution channels, for example: selling products in vending machines, which are used for this purpose in Austria. In addition, they should engage their clients in the process of organic food production through the use of loyalty programs and PR activities to keep up long-term relationships with them, facilitate consumer access to organic food through participation in various trade fairs, exhibitions, events, festivals, organize excursions during which consumers are able to become acquainted with the history and tradition of the company and its products, and employ targeted promotional activities to educational entities such as schools, and also in business entities and training courses on the use of organic food in the cooking process.(original abstract)
Twórcy
  • University of Economics in Bratislava, Slovakia
  • University of Economics in Bratislava, Slovakia
Bibliografia
  • Ailawadi K.L., Beauchamp J.P., Donthu N., Gauri D.K., Shankar V., 2009, Communication and promotion decisions in retailing: a review and directions for future research, Journal of Retailing, 85, no. 1, pp. 42-55.
  • Bryła P., 2013, Marketing of ecological food products - results of a research study among polish processors, Yearbook of Environmental Protection, no. 15, pp. 2899-2910.
  • Boone L.E., Kurtz D.L., 2007, Contemporary Marketing, 13th ed, South-Western College Pub.
  • Duncan T., Ouwersloot H., 2008, Integrated Marketing Communication, European ed, McGraw-Hill.
  • Ekhlassi A., Maghsoodi V., Mehrmanesh S., 2012, Determining the integrated marketing communication tools for different stages of customer relationship in digital era, International Journal of Information and Electronics Engineering, 2(5), pp. 761-764.
  • Euromonitor International, 2015a, Organic packed food in Slovakia.
  • Euromonitor International, 2015b, Organic packed food in Austria.
  • Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management, 2015, Organic Farming in Austria, Vienna, available at file:///C:/Users/Gosia/Downloads/7_Broschuere_biologische_ Landwirtschaft_E_A5_2015_02_DRUCK.pdf (accessed 27.10.15).
  • Fill Ch., Jamieson B., 2006, Marketing Communications, Edinburgh Business School, Heriott-Watt University, Edinburgh, UK.
  • Fine L.M., 2007, Selling and sales management, Business Horizons, 50, pp. 185-191.
  • IFOAM Organics International, Organic in Europe, available at http://www.ifoam-eu.org/en/common- -agricultural-policy/organic-europe (accessed 27.10.15).
  • Kotler P., Keller K.L., 2006, Marketing Management, 12th ed., Prentice Hall, New Jersey.
  • Labská H., 2014, Marketing Communication, Ekonóm Publishing, Bratislava.
  • Lacková A., Karkaliková M., 2014, Comparison of Consumer Shopping Behaviour of Organic Food in Slovakia and Abroad. Commodity Science in Research and Practice: Consumer Protection and Satisfaction, Polish Society of Commodity Science, Cracow, pp. 79-89.
  • Lacková A., 2015, Motives and barriers to purchasing organic food in Slovakia, Studia commercialia Bratislavensia: Scientific Journal of Faculty of Commerce, University of Economics in Bratislava. - Faculty of Commerce, University of Economics in Bratislava, 8, 31, Bratislava, pp. 418-431.
  • Lieskovska V., Urbanska J., Bilohuščinová D., 2010, Retail Management of organic food in SR, National and Regional Economics, http://www3.ekf.tuke.sk/konfera2010/zbornik/files/prispevky/LieskovskaVanda.pdf (01.12.2015).
  • Nestorowicz R., Nowak L., 2010, Bioactive Food and Preferences of Buyers, Product Management. Branding, Scientific Papers, Publishing House of the University of Economics in Poznan, no. 154, Poznan, pp. 241-247.
  • Nestorowicz R., Pilarczyk B., 2010, Marketing of Organic Food Products, Wolters Kluwer Poland Publishing, Warsaw.
  • Nestorowicz R., Pilarczyk B., 2013, Marketing Communications as a Chance to Minimise Barriers to the Development of Organic Food Market in Poland, 12th International Marketing Trends Conference: Proceedings. Paris: European School of Management, pp. 1-15.
  • Pelsmacker P., 2003, Marketing Communication, Grada Publishing, Praha.
  • Siedlecka A., 2014, Selected issues in marketing organic food farms in Lublin voivodship, Journal of Agribusiness and Rural Development, no. 3(33), pp. 229-240.
  • Smith P.R., Ze Zook, 2011, Marketing Communications: Integrating Offline and Online with Social Media, Kogan Page Ltd., London, UK.
  • TechNavio Insights, 2015, Organic Food and Beverages Market in Europe 2015-2019.
  • Tolušić Z., Tolušić K., Zmaić, Jadranka, D., 2002, Marketing-mix in the function of the organic food of Eastern Croatia, Economic Review, no. 53, pp. 782-794.
  • Żbikowska A., 2005, Public Relations. The Strategies of International Companies in Poland. PWE Publishing, Warsaw.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171433616

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.