PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 25 | 341--349
Tytuł artykułu

Alternative Source of Protein and an Element of Sustainable Food Production

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Owady jako alternatywna produkcja białka i element zrównoważonego rozwoju w produkcji żywności
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Przedstawione w pracy badania stanowią próbę rozpoznania postaw konsumentów względem zastosowania w produkcji żywności niekonwencjonalnych surowców będących alternatywnymi źródłami białka w diecie. Badania jakościowe przeprowadzone były metodą zogniskowanych wywiadów grupowych. Przeprowadzono dwie sesje fokusowe, polegające na swobodnej dyskusji kierowanej przez moderatora według dość ogólnego scenariusza zawierającego wyłącznie kwestie problemowe, które poruszano podczas spotkania. Poszczególne bloki scenariusza koncentrowały się na określeniu postrzegania oraz stosunku emocjonalnego wobec owadów jako surowca do produkcji żywności. W badaniu zastosowano technikę skojarzeń niekontrolowanych, polegającą na dokończeniu przez respondenta zdań związanych z luźnymi skojarzeniami, odczuciami. Z jednej strony owady jako składnik pożywienia były negatywnie kojarzone, z drugiej zaś część konsumentów prezentowała pozytywne nastawienie w odniesieniu do przedstawianych form gotowych dań i potraw. W zaakceptowaniu tego typu produktów i pokonaniu awersji konsumentów istotną rolę może więc odgrywać sposób ich przetwarzania, przygotowania i podania. Dalsze badania konsumenckie z tego obszaru powinny zmierzać w kierunku określenia profilu potencjalnych konsumentów skłonnych zaakceptować tego typu produkty, którymi prawdopodobnie mogą być osoby młode oraz sportowcy. (abstrakt oryginalny)
EN
The research presented in the paper is an attempt to identify consumers' attitudes towards using unconventional raw materials in food production, which are alternative protein sources in human diet. The qualitative study was carried out with the method of focus group interviews. There were two focus sessions consisting of free discussions guided by a moderator according to quite a general scenario, which contained only the problem questions raised during each meeting. The individual blocks of problems focused on the perception and emotional attitude to insects as raw material for food production. The study involved the free association technique, in which respondents finished sentences connected with some free associations, feelings. The qualitative studies reported in this paper have shown that the knowledge of consumers about the nutritive qualities of insects is very scanty. On the one hand, insects as a food ingredient evoked negative connotations; on the other hand, some consumers had a positive attitude to the dishes and food items they were shown. To accept such type of products and to overcome consumers' aversion, a key role can be played by the way they are processed, cooked and served. Further consumer research in this scope should set an aim to determine the profile of potential consumers, willing to accept such type of food products, and these consumers are most likely to be young people and athletes. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
341--349
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • 1. Mitsuhashi J., The future use of insects as human food, In: P.B. Durst, D.V. Johnson, R.N. Leslie, K. Shono, Forest insects as food: humans bite back, Food and Agriculture Organization of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific. 2010, pp 115-122.
  • 2. Assessing the Potential of Insects as Food and Feed in assuring Food Security, FAO Report, Technical Consultation Meeting, 23-25 January 2012, FAO: Rome, Italy 2012.
  • 3. Insects to Feed the World, Summary Report 1st International Conference 14-17 May 2014, Wageningen (Ed), Wageningen University and Research Centre, The Netherlands. 2014.
  • 4. Rumpold A. B., Schluter O. K., Nutritional comp of edible insects, ,,Mol. Nutr. Food Res." 2013, 57, pp 802-823.
  • 5. van Huis A., van Itterbeeck J., Klunder H., Mertens, E, Halloran A., Muir G., Vantomme P., Edible insects: Future prospects for food and feed security, Report FAO 2013.
  • 6. Siemianowska E., Kosewska A., Aljewicz M., Skibniewska K. A., Polak-Juszczak L., Jarocki A., Jedras M., Larvae of mealworm (Tenebrio molitor L.) as European novel food, Agricultural Sciences 2013, 4(6), pp 287-291.
  • 7. Forest insects as food: Humans bite back. FAO Report. 2010.
  • 8. Premalatha M., Abbasi T., Abbasi S. A., Energy-efficient food production to reduce global warming and ecodegradation: The use edible insects, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2011, 15, pp 4357-4360.
  • 9. DeFoliart G. R., Insects as human food: Gene DeFoliart discusses some nutritional and economic aspects, Crop protection, 1992, 11(5), pp 395-399.
  • 10. Durst B. D., Shono K., Edible forest insects: exploring new horizons and tradicional practices, In: P. B. Durst, D. V. Johnson, R. N. Leslie, K. Shono, Forest insects as food: humans bite back (1-4), Food and Agriculture Organization of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific, 2010.
  • 11. Ingram D. S., van Huis A., van Gurp H., Dicke M., The insect cookbook-food for a sustainable planet, Food Sec, 2014, 6, pp 905-906.
  • 12. Veldkamp T., van Duinkerken, G, van Huis A., Lakemond C. M. M., Ottevanger E., Bosch G., van Boekel M. A. J. S., Insects as a sustainable feed ingredient in pig and poultry diets - a feasibility study, Wageningen UR Livestock Research, 2012, pp 2.
  • 13. Rumpold B. A., Schlüter O. K., Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 2013, 17, pp 1-11.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171492662

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.