PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 2(26) | 10--14
Tytuł artykułu

Wpływ światła LED o różnej charakterystyce spektralnej na cechy jakościowe liofilizowanego jarmużu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Influence of LED Lights with Different Spectral Characteristics on the Quality of Freeze-Dried Kale
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Praca ma na celu określenie wpływu światła emitowanego przez diody LED (barwa światła biała) o różnej charakterystyce spektralnej, na cechy jakościowe liofilizowanego jarmużu. Nowy rodzaj światła (diody LED) odznacza się zupełnie innym widmem spektralnym niż dotychczasowe znane źródła. Przewaga światła niebieskiego w spektrum świetlnym wpływa negatywnie na zachowanie barwników fotosyntetycznych, co zostało potwierdzone w niniejszej pracy. Chociaż każdy z zastosowanych w doświadczeniu rodzajów światła negatywnie oddziałuje na zawartość barwników w liofilizowanym jarmużu, jednak najmniejsze straty odnotowano stosując światło LED o barwie białej ciepłej. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the work was to determine the effect of light emitted by LED diodes (light color white) with different spectral characteristics on the quality of freeze-dried kale. The new type of light (LED) is characterized by a completely different spectral spectrum than the known light sources. The abundance of blue light in the light spectrum negatively affects on photosynthetic dyes content, which was confirmed in this work. The influence of each type of light has a negative effect on the content of the dyes in freeze-dried kale, however the smallest losses were recorded using white LED warm light. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
10--14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Bibliografia
  • Chudy, S., Gierałtowska, U., Krzywdzińska-Bartkowiak, M., Piątek, M. (2016). Pomiar barwy produktów mlecznych w: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności pod red. Piaseckiej-Kwiatkowskiej, D. i Cegielskiej Radziejewskiej, R. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 85-95, ISBN: 978-83-7160-834-6.
  • Cunningham, F.X., Gantt, E. (1998). Genes and enzymes of carotenoid biosynthesis inplants. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 49, 557-583.
  • Grzesiak W., Bieńkowski A., Żupnik M., Wojciechowska R., Kołtun A., Kurpaska S. (2011). Nowoczesne systemy doświetlania roślin oparte o najnowsze osiągnięcia technologii SSL LED. Elektronika: konstrukcje, technologie, zastosowania, 52(6), 137-139.
  • Havaux, M. (1998). Carotenoids as membrane stabilizers in chloroplasts. Trends Plant Science, 3, 147-151.
  • Hołownicki R. (2010). Do doświetlania roślin można użyć LED-ów. Hasło ogrodnicze, 4, 94.
  • Klamkowski K. (2015). Doświetlanie rozsady. Hasło ogrodnicze, 10, 65-67.
  • Kurpaska S. (2004). Technika doświetlania roślin. Hasło ogrodnicze, 7, 12-14.
  • Ledford, H.K., Niyogi, K.K. (2005). Singlet oxygen and photo-oxidative stress management in plants and algae. Plant, Cell & Environment, 28, 1037-1045.
  • Lefsrud, M.G., Kopsell, D.A, Kopsell, D.E., Curaan-Celentano J. (2005). Air temperature affect biomass and pigment accumulation in kale and spinach grown in a controlled environment. Horticultural Science, 40, 2026-2030.
  • Maciejuk, A. (2013). LED w ogrodnictwie. Hasło ogrodnicze, 1, 82-85.
  • Puternicki, A. (2010). Zastosowanie półprzewodnikowych źródeł światła do wspomagania wzrostu roślin. Prace Instytutu Elektrotechniki, 245, 69 - 86.
  • Rój, A., Przybyłowski, P. (2012). Ocena barwy jogurtów naturalnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLV(3), 813-816.
  • Schwartz, S.H., Tan, B.C., Gage, D.A., Zeevaart, J.A., McCarty, D.R. (1997). Specific oxidative cleavage of carotenoids by VP14 of maize. Science, 276, 1872-1874.
  • Sendek, E. (2008). Możliwości tkwiące w diodach LED. Hasło ogrodnicze, 8, 40. 10.
  • Sprzączka, I. (2012). LED- oświetlenie przyszłości? Hasło ogrodnicze, 10, 123.
  • Woźny, A. (2012). Zastosowanie światła w kontroli wzrostu i rozwoju roślin ozdobnych. Prace Instytutu Elektrotech-niki, 255, 225-234.
  • Wrolstad, R.E., Smith D.E., (2010). Color analysis. In: Food Analysis (Eds. Nielsen). Springer New York Dordrecht Heidelberg London, 574-586.
  • Wyszecki, G., Stiles, W. S., (1982). Color science. John Wiley & Sons, New York.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171536681

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.