PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 3 | 75--100
Tytuł artykułu

Food Quality on the Polish Market - Threats and Ways of Their Elimination

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Jakość żywności na polskim rynku - zagrożenia i sposoby ich eliminacji
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The article is dedicated to the issue of food quality on the Polish market, identification of threats and ways to eliminate them. In the modern world, the issue of quality and related food safety is a matter of special concern for countries and international organizations. Lack of appropriate institutional solutions in the food market creates the risk of adverse effects on human health or life. Identification of risk areas throughout the food chain, i.e. from primary production through processing, storage, distribution, sale of food products to consumption, forms the basis for ensuring food safety. Based on the actual results of inspections of institutions established for official food supervision, the state of health and economic security (scale of irregularities and adulteration) of food on the domestic market was presented. (original abstract)
Artykuł poświęcony jest zagadnieniu dotyczącemu jakości żywności na polskim rynku, identyfikacji zagrożeń oraz sposobów ich eliminacji. We współczesnym świecie kwestia jakości oraz powiązanego z nią bezpieczeństwa żywności jest przedmiotem szczególnej troski państw i organizacji międzynarodowych. Brak odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych stwarza ryzyko wystąpienia w obrocie żywności negatywnych skutków dla zdrowia lub życia człowieka. Rozpoznanie obszarów zagrożeń w całym łańcuchu żywnościowym, czyli od produkcji pierwotnej przez przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż produktów żywnościowych aż do konsumpcji, stanowi podstawę zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Na podstawie rzeczywistych wyników kontroli instytucji powołanych do sprawowania urzędowego nadzoru nad żywnością, przedstawiono stan bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego (skala nieprawidłowości i zafałszowań) żywności na rynku krajowym. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
75--100
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
  • Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute (IAFE-NRI) in Warsaw, Poland
Bibliografia
  • Act dated 25 August 2006 on food and nutrition safety, Journal of Laws Dz.U. 2006, No. 171, item 1225.
  • AND International (2012). Value of Production of Agricultural Products and Foodstuffs, Wines, Aromatised Wines and Spirits Protected by a Geographical Indication (Gi). Final Report.
  • Database of Origin and Registration. Retrieved from: http://ec.europa.eu/agriculture.
  • EFSA (2020). The 2018 European Union Report on Pesticide Residues in Food, Scientific Report of EFSA. EFSA Journal, 18(4):6057.
  • EFSA (2013). The 2010 European Union Report on Pesticide Residues in Food, Scientific Report of EFSA. EFSA Journal, 11(3):3130.
  • IJHARS (2006). Sprawozdanie roczne 2005. Warszawa.
  • IJHARS (2008). Sprawozdanie roczne 2007. Warszawa.
  • IJHARS (2010). Sprawozdanie roczne 2009. Warszawa.
  • IJHARS (2012). Sprawozdanie roczne 2011. Warszawa.
  • IJHARS (2014). Sprawozdanie roczne 2012. Warszawa.
  • IJHARS (2016). Sprawozdanie roczne 2015. Warszawa.
  • IJHARS (2018). Sprawozdanie roczne 2017. Warszawa.
  • IJHARS (2020). Sprawozdanie roczne 2019. Warszawa.
  • Johnson, R. (2016). The Federal Food Safety System, Congressional Research Service, December 16. Retrieved from: https://www.fas.org/sgp/crs/misc/RS22600.pdf (access date: 02.06.2020).
  • Kowalczyk, S. (2016). Bezpieczeństwo i jakość żywności. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Kowalczyk, S. (2017). Prawo czystej żywności. Od Kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius. 2nd Ed. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.
  • Kowalczyk, S., Krzyżanowski, J., Kwasek, M. (2018). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (47). Zrównoważone systemy żywnościowe. M. Kwasek (ed.). Monografie Programu Wieloletniego 2015-2019, No. 83. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Kowalczyk, S. (ed.). (2009). Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.
  • Kwasek, M. (2011). Jakość i bezpieczeństwo żywności. In: M. Kwasek (ed.) Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (13). Jakość i bezpieczeństwo żywności a zdrowie konsumenta (pp. 17-30). Program Wieloletni 2011-2014, No. 8. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Nathon, N. (2018). Geographical Indications in the EU. European Commission. Tel Aviv.
  • Notice of the Speaker of the Sejm of the Republic of Poland dated 8 November 2017 on publication of the consolidated text of the Act on commercial quality of agri-food products (Joural of Laws Dz.U. 2017, item 2212).
  • PIS (2006). Stan sanitarny kraju w roku 2005. Warszawa.
  • PIS (2008). Stan sanitarny kraju w roku 2007. Warszawa.
  • PIS (2010). Stan sanitarny kraju w roku 2009. Warszawa.
  • PIS (2011). Stan sanitarny kraju w roku 2010. Warszawa.
  • PIS (2013). Stan sanitarny kraju w roku 2012. Warszawa.
  • PIS (2015). Stan sanitarny kraju w roku 2014. Warszawa.
  • PIS (2017). Stan sanitarny kraju w roku 2016. Warszawa.
  • PIS (2019). Stan sanitarny kraju w roku 2018. Warszawa.
  • Qualivita (2017). Food & Wine Products with Geographical Indication. The European GI System, the Italian model and the Case of Aceto Balsamico di Modena PGI. Siena.
  • Rejman, K., Halicka, E., Nagalska, H. (2015). Szanse polskiego rynku żywności tradycyjnej i regionalnej a zachowania konsumentów. Wieś i Rolnictwo, No. 3(168), pp. 117-132.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171602043

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.