PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 1 | 50--60
Tytuł artykułu

Quality Assessment of Selected Dietary Supplements Containing Flaxseed

Warianty tytułu
Ocena jakości wybranych suplementów diety zawierających len
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Dietary supplements are now widely used among both young, mature and elderly people, and supplementation in children is becoming more common. A proper and varied diet should provide all the nutrients necessary for the proper functioning of the body. A large group of consumers nourishes, however irrationally, as a result of various individual reasons - physiological, psychological or socio-economic. The use of these foodstuffs is intended to supplement deficiencies, maintain an adequate intake of certain nutrients, or to support specific physiological functions. Currently, the most widely consumed group are products supplementing vitamin and mineral deficiencies. Supplements containing plant ingredients and / or their extracts are also very popular. The quality of dietary supplements is a big challenge and a problem, as they are subject to much less stringent requirements related to quality control compared to medicines. The quantitative relations and properties of bioactive component and sensory analysis were analyzed in flax seed supplements. Differences in the content of polyphenols and the antiradical properties at the eight supplements were determined. The highest concentration of polyphenols (26.8 mg/g s.s.) was detected in flax seed supplement with the extract standardized for the flax lignans content. The highest strength (71%) of antiradical activity was found in flax seed supplement with a propolis. The moderate correlation (r = 0.52) between the polyphenols content and antiradical activity was observed. The quantitative descriptive analysis (QDA) was used to sensory evaluation of the five supplements. Descriptors for flax seed supplements sensory analysis were prepared. The highest negative correlation between the overall quality and the descriptors was found for herbal aroma and taste, r = -0.95 and r = -0.99, respectively. The nutty aroma and overall sensory quality presented the highest positive correlation r = 0.71. The flavored additives decreased the antiradical activity and polyphenols content, as well as not increased their sensory evaluation. The supplement composed from flax seeds without additives showed the best overall sensory quality. (original abstract)
Suplementy diety są obecnie szeroko stosowane wśród zarówno osób młodych, dojrzałych oraz ludzi starszych, coraz powszechniejsza jest suplementacja u dzieci. Prawidłowa i zróżnicowana dieta powinna dostarczyć wszystkich, niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Liczna grupa konsumentów odżywia się jednak nieracjonalnie, co wynika z różnych, indywidualnych przyczyn: fizjologicznych, psychologicznych czy socjoekonomicznych. Stosowanie tych środków spożywczych ma na celu uzupełnienie niedoborów, utrzymanie odpowiedniego spożycie niektórych składników odżywczych lub wspieranie określonych funkcji fizjologicznych. Najszerzej przyjmowaną grupą są obecnie produkty uzupełniające niedobory witaminowo-mineralne. Dużą popularnością cieszą się również suplementy zwierające składniki roślinne i/lub ich ekstrakty. Dużym wyzwaniem i problemem jest jakość suplementów diety, które podlegają znacznie mniej rygorystycznym wymaganiom związanym z kontrolą jakości w porównaniu z lekami. W pracy poddano analizie ilość i właściwości składników bioaktywnych w suplementach diety zawierających nasiona lnu. Oznaczono różnice w zawartości polifenoli i aktywności antyrodnikowej w ośmiu suplementach diety. Najwyższą zawartość polifenoli (26,8 mg/g s.s.) wykryto w suplemencie z dodatkiem ekstraktu lnianego stabilizowanego na zawartość lignanów. Największe właściwości antyrodnikowe (71%) oznaczono w suplemencie z dodatkiem propolisu. Korelacja pomiędzy zawartością polifenoli a właściwościami antyrodnikowymi była umiarkowanie wysoka (r = 0,52). Metoda profilowania sensorycznego została zastosowana do oceny sensorycznej. Opracowano wyróżniki do eksperckiej oceny sensorycznej. Najwyższe negatywne korelacje obserwowano pomiędzy oceną ogólną a zapachem (r = -0,95) i smakiem (r = -0,99) ziołowym. Najwyższą dodatnią korelację stwierdzono pomiędzy oceną ogólną a zapachem orzechowym r = 0,71. Dodatki smakowe wpływały na obniżenie właściwości przeciwutleniających i zawartości polifenoli, nie poprawiając ogólnej oceny sensorycznej testowanych suplementów. Najwyższą ogólną ocenę sensoryczną uzyskał suplement z nasion lnu bez dodatków smakowych i aromatyzujących. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
50--60
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
autor
  • Poznań University of Economics and Business
  • University of Life Sciences in Poznan
Bibliografia
  • [1] Directive 2002/46/EC of the European Parliament and of the Council of 10 June 2002 on the approximation of the laws of the Member States relating to food supplements.
  • [2] Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz. U. 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
  • [3] Kotynia Z., Szewczyk P., Tuzikiewicz-Gnitecka G. (2017) Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety - dopuszczanie produktów do obrotu w Polsce. Kontrola Państwowa, 4, 49-61.
  • [4] Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012) Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki - porównanie wymagań prawnych. Hygeia Public Health, 47 (4), 427-432.
  • [5] Gutierrez C., Rubilar M., Jara C., Vardugo M., Sineiro J., Shene C. (2010) Flaxseed and flaxseed cake as a source of compounds for food industry. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 10 (4), 454-463.
  • [6] Mueller K., Eisner P., Yoshie- Stark Y., Nakada R., Kirchhoff E. (2010) Functional properties and chemical composition of fractionated brown and yellow linseed meal (Linum usitatissimum L.). Journal of Food Engineering, 98, 453-460.
  • [7] Touré A., Xueming X. (2010) Flax seed lignans: Source, biosynthesis, metabolism, antioxidant activity, bio-active components, and health benefits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9, 261-269.
  • [8] Barthet V.J., Klensporf-Pawlik D., Przybylski R. (2014) Antioxidant activity of flaxseed meal components. Canadian Journal of Plant Science, 94, 593-602.
  • [9] Jasińska-Kuligowska I., Suszko P., Kuligowski M. 2018. Wytłoki lniane jako źródło fitoestrogenów i innych związków bioaktywnych. In: Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, pp. 90-101. ISBN 978- 83-946796-1-3.
  • [10] Fang J., Ramsay A., Paetz C., Tatsis E.C., Renouard S., Hano C., Grand E., Fliniaux O., Roscher A., Mesnard F., Schneider B. (2013) Concentration kinetics of secoisolariciresinol diglucoside and its biosynthetic precursor coniferin in developing flaxseed. Phytochemical Analysis, 24, 41-46.
  • [11] Jasińska I., Waszkowiak K., Makowska A., Michniewicz J. (2014) Fitoestrogeny. In: Żywność prozdrowotna: składniki i technologia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, pp. 150-164.
  • [12] Sielicka M.M. (2014) Ocena skuteczności dodatku substancji o właściwościach przeciwutleniających w przedłużeniu trwałości oleju lnianego tłoczonego na zimno. Rozprawa doktorska. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
  • [13] Carter J.F. (1993) Potential of flaxseed and flaxseed oil in baked goods and other products in human nutrition. Cereal Foods World, 38, 10, 753-759.
  • [14] Wanasundara P.K.J.P.D., Shahidi F. (1994) Alkanol ammonia water/hexane extraction of flaxseed. Food Chemistry, 49, 39-44.
  • [15] Singleton V.L., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  • [16] Sanchez-Moreno C., Larrauri J., Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of the Science of Food and Agriculture, 76 (2), 270-276.
  • [17] Stone H., Sidel J.L. (2004) Sensory evaluation practices (3rd ed.). Elsevier, Academic Press, London.
  • [18] Gawęcki J., Baryłko-Piekielna N. (2007) Zmysły a jakość żywności i żywienia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.
  • [19] Majewska E., Trzanek J. (2009) Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42 (4), 1089-1094.
  • [20] Anwar F., Przybylski R. (2012) Effect of solvents extraction on total phenolics and antioxidant activity of extracts from flaxseed (Linum usitatissimum L.). Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 11 (3), 293-301.
  • [21] Mińkowski K., Zawada K., Ptasznik S., Kalinowski A. (2013) Wpływ związków fenolowych nasion na stabilność oksydacyjną i aktywność antyrodnikową wytłoczonych z nich olejów bogatych w PUFA n-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (89), 118-132.
  • [22] Aliani M., Ryland D., Pierce G. N. (2011) Effect of flax addition on the flavor profile of muffins and snack bars. Food Research International, 44 (8), 2489-2496.
  • [23] Kaur M., Singh V., Kaur R. (2017) Effect of partial replacement of wheat flour with varying levels of flaxseed flour on physicochemical, antioxidant and sensory characteristics of cookies. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, 9, 14-20.
  • [24] Sanmartin C., Taglieri I., Venturi F., Macaluso M., Zinnai A., Tavarini S., Botto A., Serra A., Conte G., Flamini G., Angelini L.G. (2020) Flaxseed cake as a tool for the improvement of nutraceutical and sensorial features of sourdough bread. Foods, 9 (2), 1-22.
  • [25] Fuhrmann P.L., Sala G., Stieger M., Scholten E. (2020) Effect of oil droplet inhomogeneity at different length scales on mechanical and sensory properties of emulsionfilled gels: Length scale matters. Food Hydrocolloids, 101, 105462.
  • [26] Liu J., Shim Y.Y., Reaney M.J.T. (2020) Ionic strength and hydrogen bonding effects on whey protein isolate-flaxseed gum coacervate rheology. Food Science and Nutrition (in press, DOI: 10.1002/fsn3.1504).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171628854

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.