PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | nr 37 | 171--181
Tytuł artykułu

Salt content in spice mixtures of selected producer on the Polish market

Warianty tytułu
Zawartość soli w mieszankach przyprawowych wybranych producentów na polskim rynku
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Spice mixtures are very popular additives used in food technology and households. They consist of salt (understood as the content of sodium chloride (NaCl)) and vegetables, as well as substances influencing sensory properties, such as those enhancing the taste and aroma and affecting the general appearance and texture of spices. The main aim of the study was to assess the salt content of traditional, conventional spice mixtures in comparison with a new line of spice herb mixtures produced by two leading companies on the Polish market. The traditional mixtures contained salt in a very wide-ranging amounts, from trace amounts to over 50 g salt/100 g of product. Spice herbs produced by both companies did not contain salt. An additional aim of the study was to present ways of dietary salt intake reduction through educational programmes and the implementation of innovative spice mixtures with a reduced salt content or salt-free spice products.(original abstract)
Mieszanki przyprawowe należą do bardzo popularnych dodatków stosowanych w technologii żywności i gospodarstwach domowych. W ich skład wchodzi sól (rozumiana jako zawartość chlorku sodowego, NaCl) i warzywa oraz substancje wpływające na cechy sensoryczne, jak substancje wzmacniające smak i zapach oraz wpływające na ogólny wygląd i konsystencję przypraw. Celem głównym pracy była ocena zawartości soli w tradycyjnych mieszankach przyprawowych w porównaniu z nową linią mieszanek ziół przyprawowych produkowanych przez dwie wiodące na polskim rynku firmy. Mieszanki tradycyjne zawierały sól w bardzo szerokim zakresie - od ilości śladowych do ponad 50 g soli/100 g produktu. Zioła przyprawowe produkowane przez obie firmy nie zawierały soli. Celem dodatkowym niniejszej pracy było przedstawienie sposobów redukcji soli w diecie poprzez programy edukacyjne oraz stosowanie innowacyjnych mieszanek przypraw o obniżonej zawartości soli lub też produktów przyprawowych niezawierających soli.(abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
171--181
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
autor
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Cappuccio, F. P., Beer, M., and Strazzullo, P. (2019). Population dietary salt reduction and the risk of cardiovascular disease. A scientific statement from the European Salt Action Network, Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 29, 107-114. doi: 10.1016/j.numecd.2018.11.010
  • Cook, N. R., He F. J., MacGregor, G. A., and Graudal, L. (2020). Sodium and health - concordance and controversy, British Medical Journal (BMJ), 26, 369:m2440. https://doi.org/10.1136/bmj.m2440
  • Emrich, T. E., Qi, Y., Lou, W. Y., and L'Abbe, M. R. (2017). Traffic-light labels could reduce population intakes of calories, total fat, saturated fat, and sodium, PLoS ONE, 12(2). doi: 10.1371/ journal.pone.0171188
  • Feng, Q., Wong, S.H., Zheng, J., Yang, Q., Sung, J. J. Y., and Tsoi, K. K. F. (2021). Intake of processed meat, but not sodium, is associated with risk of colorectal cancer: Evidence from a large prospective cohort and two-sample Mendelian randomization, Clinical Nutrition, 40, 4551-4559. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.05.036
  • Gardener, H., Rundek, T., Wright, C. B., Elkind, M. S. V., and Sacco, R. L. (2012) Dietary sodium and risk of stroke in the Northern Manhattan - a study, Stroke, 43(5), 1200-1205. doi: 10.1161/STROKEAHA.111.641043
  • Gonçalves, C. (2020) The last decade of salt reduction policies in Portugal. What next? Revista Española de Nutritión Comunitaria, 26(4), 242-247. doi: 10.14642/RENC.2020.26.4.5343
  • Halagarda, M., and Wójciak, K. M. (2022). Health and safety aspects of traditional European meat products. A review, Meat Science, 184. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108623
  • Hendriksen, M. A. H., van Raaij, J. M. A., Geleijnse, J. M., Breda, J., and Boshuizen, H. C. (2015). Health gain by salt reduction in Europe: A modelling study, PLoS ONE. 10(3), e0118873. doi: 10.1371/journal. pone.0118873
  • Kloss, L., Meyer, J. D., Graeve, L., and Vetter, W. (2015). sodium intake and its reduction by food reformulation in the European Union - a review. Nutrition and Food Science Journal (NFS Journal), 1, 9-19.
  • Krełowska-Kułas, M. (1993). Badanie jakości produktów spożywczych. Warszawa: PWE.
  • Lucko, A. M., Doktorchick, C., Woodward, M., Cogswell, M., Neal, B., Rabi, D., Anderson, Ch., He, F. J., McGregor, G., L'Abbe, M., Arcand, J. A., et al. (2018). Percentage of ingested sodium excreted in 24-hour urine collections: A systematic review and meta-analysis. The Journal of Clinical Hypertension, 20, 1220-1229. doi: 10.1111/jch.13353
  • Mente, A., O'Donnell, M., Rangarajan, S., Dagenais, G., Lear, S., and McQueen, M. (2016). Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: A pooled analysis of data from four studies. Lancet, 388, 465-475. doi: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6
  • Mente, A., O'Donnell, M., Rangarajan, S., McQueen, M., Dagenais, G., Wielgosz, A. et al. (2018). Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: A community-level prospective epidemiological cohort study. Lancet, 392, 496-506. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31376-X
  • Mente, A., O'Donnell, M., and Yusuf, S. (2021). Sodium intake and health: What Should We Recommend Based on the Current Evidence? Nutrients, 13. https://doi.org/ 10.3390/nu13093232
  • Newerli-Guz, J. (2011). Zachowanie konsumentów na rynku mieszanek przyprawowych na przykładzie ziół prowansalskich. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 206, 170-176.
  • O'Donnell, M., Mente, A., Rangarajan, S., McQueen, M. J., Wang, X., Liu, L., Yan, H., Fu, Lee, S. et al. (2014). Urinary sodium and potassium excretion, mortality, and cardiovascular events. The New England Journal of Medicine, 371, 612-623. doi: 10.1056/NEJMoa1311889
  • Ortega, R. M., Lopez-Sobaler, A. M., Ballesteros, J. M., Perez-Farinos, N., Rodriguez-Rodriguez, E., Aparicio, A. et al. (2011). Estimation of salt intake by 24 h urinary sodium excretion in a representative sample of Spanish adults. British Journal of Nutrition, 105,787-794. doi: 10.1017/S000711451000423X
  • Rakova, N., Luft, F. C., and Titze, J. (2017). Increased salt consumption induces body water conservation and decreases fluid intake. The Journal of Clinical Investigation, 127(5), 1932-1943. https://doi.org/10.1172/JCI88530
  • Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 on the provision of food information to consumers, amending Regulations (EC) No 1924/2006 and (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and of the Council, and repealing Commission Directive 87/250/EEC, Council Directive 90/496/EEC, Commission Directive 1999/10/EC, Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council, Commission Directives 2002/67/EC and 2008/5/EC and Commission Regulation (EC) No 608/2004 Text with EEA relevance
  • Rysová, J., and Šmídová, Z. (2021). Effect of salt content reduction on food processing technology, Foods, 10. https://doi.org/10.3390/foods10092237
  • Silva-Santos, T., Moreira, P., Rodrigues, M., a Padrão, P., Pinho, O., Norton, P., Ndrio, A., and Gonçalves, C. (2022). Interventions that successfully reduced adults salt intake - a systematic review, Nutrients, 14(6). https://doi.org/10.3390/ nu14010006
  • Sixty-sixth World health assembly. Follow-up to the political declaration of the high-level meeting of the general assembly on the prevention and control of non-communicable diseases, 25 May 2013. Retrieved from http://www.ncdalliance.org/sites/default/files/rfiles/A66_WHA%20Final%20Re- solution.pdf
  • Strazzullo, P., D'Elia, L., Kandala, N.-B., and Cappuccio, F. P. (2009). Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: Meta-analysis of prospective studies. British Medical Journal (BMJ), 339. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.b4567
  • Śmiechowska, M., and Kaczmarczyk, A. (2014). Mieszanki przyprawowe - ukryte źródło soli. Problemy Higieny i Epidemiologii, 295, 128-130.
  • Śmiechowska, M., and Kłobukowski, F. (2017). Bezpieczeństwo informacyjne - nowe kryterium jakości w komunikacji rynkowej z konsumentem. Handel Wewnętrzny, 366(1), 329-339.
  • Śmiechowska, M., Newerli-Guz, J., and Skotnicka, M. (2021). Spices and seasoning mixes in the European Union. innovations and ensuring safety. Foods, 10. https:// doi.org/10.3390/ foods10102289
  • Taladrid, D., Laguna, L., Bartolomé, B. and Moreno-Arribas, M.V. (2020). Plant-derived seasonings as sodium salt replacers in food. Trends in Food Science & Technology, 99, 194-202.
  • WHO. (2012). Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva: World Health Organization. Retrieved from https://apps.who.int/iris/handle/10665/77985 www.worldactiononsalt.com
  • Zygmunt, A., Adamczewski, Z., Wojciechowska-Durczynska, K., Krawczyk-Rusiecka, K., Bieniek, E., Stasiak, M., Zygmunt, A., Purgat, K., Zakrzewski, R., Brzezinski, J., Karbownik-Lewinska, M., and Lewinski, A. (2019). Evaluation of the effectiveness of iodine prophylaxis in Poland based on over 20 years of observations of iodine supply in school-aged children in the central region of the country. Archives of Medical Science, 15(6), 1468-1474. doi: 10.5114/aoms.2018.76150
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171656044

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.