PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2023 | nr 39 | 143--160
Tytuł artykułu

An Assessment of the Energy and Nutritional Value of Menus Delivered by a Catering Company in a Selected Kindergarten in Wrocław and Parental Awareness Regarding Dietary Recommendations

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Ocena wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów dostarczanych przez firmę cateringową w wybranym przedszkolu we Wrocławiu oraz świadomość rodziców dotycząca rekomendacji żywieniowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
physical and mental development and intellectual agility. With the increasing awareness of the role of diet in preventing lifestyle diseases, there is a growing need for comprehensive education and the development of healthy eating habits from an early age. In this regard, parents and caregivers face the significant challenge of providing adequate and balanced diets that meet the individual nutritional needs of their children. This study aimed to estimate the energy and nutritional value of decadal menus provided by a catering company in a selected kindergarten in Wrocław. Additionally, a proprietary survey questionnaire assessed parental awareness of nutritional recommendations. Methodology: Forty dietary plans were analysed using the Dieta 6D computer software. The energy value and content of nutritional components, such as protein, fats, carbohydrates, mineral components (calcium, iron), and vitamins (A, C), were estimated in decadal menus for each season. In the second part of the study, parental awareness of nutritional recommendations was assessed. A survey questionnaire was prepared and directed to parents or guardians of preschool-aged children. Results: A qualitative analysis of 10-day dietary allowances showed them as being composed based on the principles of healthy eating, taking into consideration variety, seasonality of products, and diverse cooking techniques. The menus differed in meeting children's needs for vitamins and mineral components. Regardless of the season, they provided an excessive amount of vitamin A compared to recommended norms, while vitamin C intake exceeded recommended norms in summer. Calcium content was consistently below dietary recommendations for the age group of 4 to 6 years. Only the iron content complied with the norms, regardless of the season. The survey research results indicate that parents of preschool-aged children pay close attention to nutrition in preschool facilities. When acquiring knowledge about the nutrition of 3-6-year-old children, parents rely on information from their relatives and dietitians rather than scientists specialising in children's nutrition. Unfortunately, regarding knowledge about the dosage of vitamin D, only 35% of parents with higher education knew the appropriate dosage of vitamin D required at this age. Implications and recommendations: The assessment of preschool menus indicated the necessity of changes regarding their composition modifications, including adding legume seeds into the diet and limiting meals containing simple sugars. The knowledge and dietary attitudes of preschool teachers and parents play a significant role in shaping children's dietary habits. Research has shown that inadequate or excessive intake of nutrients, 'picky eating' behaviour, and lack of knowledge about nutrition among teachers and staff are common issues in preschools. Therefore, interventions focusing on improving knowledge and dietary attitudes among teachers and parents are essential.(original abstract)
Cel: Właściwe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest jednym z kluczowych elementów wspierających ich prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy, a także sprawność intelektualną. Wraz z rosnącą świadomością dotyczącą roli diety w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym coraz bardziej odczuwalna jest potrzeba szeroko pojętej edukacji i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. W tej kwestii zarówno rodzice, jak i opiekunowie stają przed niemałym wyzwaniem zapewnienia odpowiedniej oraz zbilansowanej diety, która spełni indywidualne potrzeby żywieniowe ich dzieci. Celem pracy było oszacowanie wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów dekadowych dostarczanych przez firmę cateringową w wybranym przedszkolu na terenie Wrocławia. Dodatkowo oceniono świadomość rodziców na temat rekomendacji żywieniowych, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety. Metodologia: Przeanalizowano czterdzieści planów żywieniowych, korzystając z oprogramowania komputerowego Dieta 6D. Oszacowano wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (wapń, żelazo) oraz witaminy (A, C) w jadłospisach dekadowych dla każdej z pór roku. W drugiej części badania oceniono świadomość rodziców dotyczącą rekomendacji żywieniowych. W celu pozyskania niezbędnych danych sporządzono autorski kwestionariusz ankiety, który skierowano do rodziców bądź opiekunów dzieci w wieku przedszkolnym. Wyniki: Analiza jakościowa 10-dniowych racji pokarmowych wykazała, że były one komponowane zgodnie z zasadami zdrowego żywienia z uwzględnieniem urozmaicenia, sezonowości produktów i zróżnicowanych technik przyrządzania potraw. Jadłospisy różniły się od siebie pod względem zaspokojenia zapotrzebowania dzieci na witaminy oraz składniki mineralne. Niezależnie od pory roku zapewniały nadmierną ilość witaminy A w stosunku do zalecanych norm, natomiast podaż witaminy C przekroczyła zalecane normy latem. Zawartość wapnia znajdywała się poniżej obowiązujących zaleceń żywieniowych dla grupy wiekowej od 4 do 6 lat. Jedynie ilość żelaza mieściła się w normach bez względu na porę roku. Z przeprowadzonych badań ankietowych wynika, że rodzice dzieci w wieku przedszkolnym przywiązują dużą wagę do kwestii żywienia w placówce przedszkolnej. W przypadku zdobywania informacji na temat żywienia dzieci w wieku 3-6 lat rodzice najczęściej sięgają po wiedzę swoich bliskich oraz specjalistów, takich jak dietetycy, natomiast rzadziej korzystają z opinii naukowców specjalizujących się w żywieniu dzieci. Niestety tylko 35% rodziców z wyższym wykształceniem posiadało odpowiednią wiedzę na temat właściwej dawki witaminy D w tym wieku. Implikacje i rekomendacje: Przeprowadzona ocena jadłospisów przedszkolnych wykazała konieczność wprowadzenia zmian dotyczących modyfikacji ich składu, które uwzględnią m.in.: wprowadzenie do diety nasion roślin strączkowych i ograniczenie posiłków zawierających cukry proste. Wiedza i postawy żywieniowe nauczycieli przedszkoli i rodziców odgrywają istotną rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci. Badania wykazały, że niedostateczna lub nadmierna podaż składników odżywczych, a także wybredne zachowania żywieniowe oraz brak wiedzy na temat żywienia wśród nauczycieli i personelu to częste problemy w przedszkolach. Dlatego niezbędne są interwencje skupiające się na poprawie wiedzy i postaw żywieniowych wśród nauczycieli i rodziców.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
143--160
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wroclaw University of Economics and Business
  • Wroclaw University of Economics and Business
Bibliografia
  • Bagińska, J., and Stokowska, W. (2006). Nawyki żywieniowe, a intensywność próchnicy wczesnej u małych dzieci. Wiad. Lek., 59, 1-2, 5-9.
  • Barańska, M., Dyląg, H., Rowicka, G., Strucińska, M., Weker, H., and Więch, M. (2020). Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia: praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych.
  • Biesalski, H. K., and Grimm P. (2007). Żywienie. Atlas i podręcznik. Elsevier Urban & Partner.
  • Chabros, E., Charzewska, J., Chojnowska, Z., Jarosz, M., Mojska, H., Ołtarzewski, M., and Wolnicka, K. (2008). Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Instytut Żywności i Żywienia.
  • Charkiewicz, A., Poniatowski, B., Karpińska, M., Korecki, J., Jamiołowski, J., and Szpak, A. (2011). Zawartość wapnia i żelaza w oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 420-427.
  • Charzewska, J. (2011). Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. IŻŻ.
  • Charzewska, J., and Chwojnowska, Z. (2008). Rola witamin i składników mineralnych w żywieniu dzieci i młodzieży. In M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk (Eds.), Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowotnego stylu życia (pp. 53-75). IŻŻ.
  • Charzewska, J., Chwojnowska, Z., Rogalska-Niedźwiedź, M., and Wajszczyk, B. (2008). Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym. In M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk (Eds.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych (p. 320). IŻŻ, PZWL.
  • Charzewska, J., Chojnowska, Z., and Wierzejska, R. (2011). Normy na energię i składniki odżywcze oraz ich rola w rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym. In J. Charzewska (Ed.), Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach. IŻŻ, PZWL.
  • Charzewska, J., and Wajszczyk, B. (2008). Co powinna zawierać prawidłowa, zbilansowana dieta? Rola urozmaiconej diety. In M. Jarosz (Ed.), Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowotnego stylu życia (pp. 27-45). IŻŻ.
  • Charzewska, J., and Weker, H. (2006). Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Pediatria Współczesna. Gastroenterology. Hepatologia i Żywienie Dziecka, 8(2), 107-109.
  • Cichocka, A. (2011). Przykładowe jadłospisy na 10 dni dla dzieci w wieku 4-6 lat; śniadanie - obiad - podwieczorek (~ 1050 kcal, 75% dziennego zapotrzebowania). In J. Charzewska (Ed.), Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia (pp. 131-157). IŻŻ.
  • Dallacker, M., Hertwig, R., and Mata, J. (2018). Parents' Considerable Underestimation of Sugar and Their Child's Risk of Being Overweight. International Journal of Obesity, 42(5), 1097-1100. https://doi.org/10.1038/s41366-018-0021-5
  • Davis, J. L. (2022). Your Child's Nutrition: The Power of Parents. Retrieved January 19, 2023 from https://www.webmd.com/parenting/features/your-childs-nutrition-power-parents
  • Eid, N. (2019). Childhood Obesity and the Basis for Child Nutrition Programs in Kindergartens of Saudi Arabia. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 7(1), 41-51. https://doi.org/10.12944/crnfsj.7.1.05
  • Frąckiewicz, J., Ring-Andrzejczuk, K., and Gronowska-Senger, A. (2011). Zawartość energii i wybranych składników w racjach pokarmowych przedszkoli z rejonu warszawskiego. Rocz. PZH, 62(2), 181-185.
  • Gardocka-Jałowiec, A., Stańczyk, P., and Szalonka, K. (2020). Wpływ żywienia i żywności na stan zdrowia w świetle badań. Zdrowie i style życia. Determinanty długości życia. E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego.
  • Gębski, J., and Kosicka-Gębska, M. (2013). Słone przekąski w diecie młodych konsumentów. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV(3), 733-738.
  • Gibson, E., Androutsos, O., Moreno, L. A., Flores-Barrantes, P., Socha, P., Iotova, V., ... and Μanios, Y. (2020). Influences of Parental Snacking-Related Attitudes, Behaviors, and Nutritional Knowledge on Young Children's Healthy and Unhealthy Snacking: The Toybox Study. Nutrients, 12(2), 432. https://doi.org/10.3390/nu12020432
  • Gibson, G. R., Hutkins, R., Sanders, M. E., Prescott, S. L., Reimer, R. A., Salminen, S. J., and Reid, G. (2017). Expert Consensus Document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) Consensus Statement on the Definition and Scope of Prebiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 14(8), 491-502.
  • Harton, A., Guzewska, P., Myszkowska-Ryciak, J., and Gajewska, D. (2015). Nawyki żywieniowe sprzyjające otyłości prostej u dzieci w wieku przedszkolnym - badanie pilotażowe.
  • Harton, A., and Myszkowska-Ryciak, J. (2018). Ocena realizacji norm i zaleceń żywieniowych w żłobkach z Poznania przed i po edukacji personelu. Probl. Hig. Epidemiol., 99(1), 1-6.
  • Healthy Eating Research, Evidence-Based Recommendations and Best Practices for Promoting Healthy Eating Behaviors in Children 2 to 8 Years. (2021). https://healthyeatingresearch.org/research/evidence-based-recommendations-and-bestpractices-for-promoting-healthy-eating-behaviors-in-children-2-to-8-years/.
  • Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., and Sanders, M. E. (2014). Expert Consensus Document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics Consensus Statement on the Scope and Appropriate Use of the Term Probiotic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.
  • Hu, C., Ye, D., Li, Y., Huang, Y., Li, L., Gao, Y., and Wang, S. (2009). Evaluation of a Kindergarten-Based Nutrition Education Intervention for Preschool Children in China. Public Health Nutrition, 13(2), 253-260. https://doi.org/10.1017/s1368980009990814
  • Hu, H., Yang, C., Tan, F., Zhao, X., Du, X., Liang, J., and Liu, W. (2019). Parental Influence in Forming Preschool Children's Eating Behaviors - A Cross-Sectional Survey in Chongqing, China. Healthcare, 7(4), 140. https://doi.org/10.3390/healthcare7040140
  • Jaczewska-Schuetz, J., Korólczyk-Kowalczyk, M., Taraszewska A., and Wolnicka, K. (2021). Żywienie w przedszkolu w praktyce. Finansowane przez Ministra Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
  • Jarosz, M. (Ed.). (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Jarosz, M. (2019). Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży. Retrieved November 20, 2023 from https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/
  • Konarski, R., and Połomski, P. (2021). Specyfika badań ankietowych. Rodzaje pytań, opracowanie ankiet, organizacja badań, analiza wyników, trafność, rzetelność, tworzenie skali. Epidemiology. Od teorii do praktyki. PZWL.
  • Król, E., Sobiech, M., and Krejpcio, Z. (2005). Ocena spożycia składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wybranej grupy wegetarian i nie wegetarian. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(43), 114-120.
  • Kunachowicz, H., Nadolna, I., Przygoda, B., and Iwanow, K. (2005). Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo PZWL.
  • Leszczyńska, T., and Bieżanowska-Kopeć, R. (2005). Ocena sposobu żywienia w gospodarstwach domowych prowadzonych przez osoby z wyższym wykształceniem. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(45), 151-161.
  • Leszczyńska, T., Sikora, E., Kręcina, K., and Pysz, K. (2007). Udział posiłków przedszkolnych w całkowitym pokryciu zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze na przykładzie wybranej stołówki. ŻNTJ, 6(55), 327-334.
  • Łukasik, R., Waksmańska, W., Gawlik, K., Woś, H., and Mikulska, M. (2014). Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci od urodzenia do 3 lat. Nowa Pediatria, (2), 56-62.
  • Marcinowska-Suchowierska, E. (2001). Miejsce wapnia i witaminy D. Przew. Lek., 4(4), 34-41.
  • Merkiel, S., and Chalcarz, W. (2016). Preschool Diets in Children from Piła, Poland, Require Urgent Intervention, as Implied by a High Risk of Nutrient Inadequacies. JHPN, 35(11), 1-13.
  • Mojska, H. (24 lutego, 2017). Rola tłuszczów w diecie rozwijającego się dziecka. Retrieved December 12, 2023 from https://food-forum.pl/artykul/rola-tluszczow-w-diecie-rozwijajacego-sie-dziecka
  • Narodowy Fundusz Zdrowia. (2023). Otyłość u dzieci - same z niej nie wyrosną. (dostęp: 20.01.2024r.) https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/otylosc-u-dzieci-same-z-niej-nie-wyrosna
  • Newerli-Guz, J., and Kulwikowska, K. (2014). Zachowania żywieniowe i preferencje dzieci w wieku przedszkolnym. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86, 80-89.
  • Oblacińska, A., and Weker, H. (2008). Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży. Od urodzenia do dorosłości. Wydawnictwo HelpMed.
  • Orkusz, A., and Hapanowicz, K. (2016). Ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków w wybranym przedszkolu we Wrocławiu. NIT, 4(23), 85-94.
  • Orkusz, A., and Olech, A. (2014). Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych. NIT, 2(13), 77-87.
  • Orkusz, A., and Włodarczyk, A. (2014). Ocena żywienia dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie jadłospisów. NIT, 1(12), 72-81.
  • Orkusz, A., Janczar-Smuga, M., and Frysiak, D. (2018). Ocena żywienia dzieci w wieku 4-6 lat na podstawie jadłospisów dekadowych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, (594).
  • Otyłość w Polsce i na świecie u dzieci i dorosłych - statystyki. (n.d.). Retrivered December 20, 2023 from https://receptomat.pl/post/zo/otylosc-w-polsce-i-na-swiecie
  • Przysiężna, E., Klisz, P., and Orkusz, A. (2002). Oszacowanie zawartości składników mineralnych w racjach pokarmowych młodzieży szkolnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(30), 132-140.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154)
  • Sawicki A., Dębiński A., and Nowicka, G. (2008). Gęstość mineralna kręgosłupa lędźwiowego a aktualne spożycie wapnia u kobiet po menopauzie. Żyw. Człow. Metab., 35(2), 129-138.
  • Sobotka, L., Allison, S. P., Korta, T., Kłęk, S., and Łyszkowska, M. (Eds.). (2013). Podstawy żywienia klinicznego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica.
  • Sochacka-Tatara, E., Jacek, R., Sowa, A., and Musiał, A. (2008). Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Probl. Hig. Epidemiol., 89(3), 389-394.
  • Suchodolska, P., and Orkusz, A. (2018). Otyłość - przyczyny, rodzaje, leczenie, skutki. Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 4(31).
  • Szczepańska, E., Janion, K., Stanuch, B., Rydelek, J., Heller-Surowiec, M., and Kulesza, K. (2014). Zachowania żywieniowe rodziców dzieci przedszkolnych zamieszkałych na terenie Górnego Śląska. Nowa Pediatr., 3, 87-91.
  • Ukleja-Sokołowska, N., and Bartuzi, Z. (2015). Alergia pokarmowa-sytuacja społeczna i prawna. Alergia Astma Immunologia, 20(2).
  • Weker, H. (200). Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku 3-7 lat - wyniki badań ankietowych. Med. Wiek. Rozwój., 4(1), 41-52.
  • WHO Regional Office for Europe. (2006). Food and Nutrition Policy for Schools. World Health Organization.
  • Włodarek, D., Lange, E., Kozłowska, L., and Głąbska, D. (2014). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • Zahid, A., Davey, C., and Reicks, M. (2017). Beverage Intake Among Children: Associations with Parent and Home-Related Factors. International Journal of Environmental Research and Public Health, 14(8), 929. https://doi.org/10.3390/ijerph14080929
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171692508

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.