PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 482 | 37--45
Tytuł artykułu

Przetwórstwo żywności jako agregat agrobiznesu na przykładzie Stanów Zjednoczonych

Warianty tytułu
Food Processing as Agribusiness Aggregate Exemplified by U.S.
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor przedstawił trójagregatową koncepcję agrobiznesu sformułowaną przez J.R. Davisa i E.A. Goldberga, a następnie nowe trendy w rozwoju jednego z tych agregatów - przemysłu przetwórstwa spożywczego - na przykładzie USA.
EN
Food processing constitutes the most developed aggregate of agricultural business activity. Its position in the whole system is being strengthened due to the technical and organizational progress that is taking part in it. Innovations, specialization and concentration of production play a particular role in this progress.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
37--45
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Davis J.H., Goldberg R.A., A Concept of Agrobusiness, Harvard University, Boston 1957.
  • Funkcjonowanie agrobiznesu, J. Fereniec (red.), WSRP, Siedlce 1994.
  • Kohls R.L., Uhl I.U., Marketing of Agriculture Products, Macmilian Publ. Co., New York - London 1989.
  • Pindakiewicz, J. Przetwórstwo żywności w USA - kierunki przemian strukturalnych, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1991, nr 1/2.
  • Tomczak R., Rolnictwo rodzinne i agrobiznes w USA, WS, Warszawa 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003116

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.