PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 506 | 5--15
Tytuł artykułu

Zasady ulepszania procesów pracy według Shigeo Shingo

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Principles Underlying Improvement of Labour Processes According to Shigeo Shingo
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu autor wskazuje na znaczenie metod S. Shingo dla japońskiej teorii ulepszania procesów pracy. Omawia metodologiczne zasady leżące u podstaw tego systemu, prezentuje uproszczony diagram systemu S. Shingo, a także przedstawia zasady i procedury użyte podczas wdrażania tego systemu.
EN
In the article the author points out the importance of S. Shingo for the Japanese theory and practice of management. The author discusses methodological premises underlying his system of improving organization of production. A simplified diagram of the S. Shingo system is presented. The author discusses the subsequent stages of the procedure and the principles and methods used in the course of applying the system. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--15
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kaminsky G., Schmidke H. [1966], Badanie przebiegów pracy i ruchów roboczych, PWN, Warszawa.
  • Maricourt R. [1993], Les Samourais du management. Production, marketing et finance au Japon, Vuibert, Paris.
  • Martyniak Z. [1993], Shigeo Shingo i założenia metody SMED, "Organizacja i Kierowanie", nr 4.
  • Martyniak Z. [1987], Zastosowania metody SMED, Zeszyty Naukowe, AE, Kraków, nr 486.
  • Mreła H. [1979], Metody badania pracy, PWE, Warszawa.
  • Scheid J.C. [1991], Lei grands auteurs en organisation, Dunod, Paris.
  • Shingo S. [1990], Le systeme Shingeo Shingo, EO, Paris.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010606

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.