PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
7 (2000) | nr 3 (24) | 105--112
Tytuł artykułu

Ocena zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w dietach dzieci przedszkolnych

Warianty tytułu
Evaluation of Nitrate and Nitrite Contents in Diets of Preschool Children
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zbadano zawartość azotanów(V) i azotanów(III) w racjach pokarmowych dzieci w wieku przedszkolnym. Pożywienie składało się z trzech posiłków pobranych w jednym z łódzkich przedszkoli w okresie od listopada 1998 do stycznia 1999 r. Stopień narażenia tymi związkami oszacowano przyjmując dopuszczalną dzienną zawartość azotanów(III) (0,2 mg NaNO2) i azotanów(V) (5 mg KNO3) w przeliczeniu na jednostkę masy ciała, uwzględniając 20 kg jako średnią masę ciała dzieci w wieku 4 - 6 lat. Zawartość azotanów(V) i azotanów(III) oznaczono metodą spektrofotometryczną wykorzystując reakcję barwną azotanów(III) z odczynnikiem Griessa, zgodnie z PN-74/A-82114. Azotany(V) przed oznaczeniem były redukowane do azotanów(III) na kolumnie wypełnionej kadmem. Zawartość azotanów(V) w dietach spożywanych przez dzieci w przedszkolu oscyluje między 55,2 mg KNO3 i 530,8 mg KNO3,. Pobranie azotanów(III) mieści się w zakresie od 0,0 mg NaNO2 do 19,0 mg NaNO2. (abstrakt oryginalny)
EN
The content of nitrites and nitrates in whole day's food of children at preschool age have been examined. Meals consisted of three dishes had been taken from one of the kindergardens in Łódź from November 1998 to January 1999. The highest permissible daily intake of nitrites (0,2 mg NaNO2) and nitrates (5 mg KNO3) in the evaluation of the degree of exposure was considered. The assumed average body weight of 4 - 6 years-old-child was 20 kg. The content of nitrates and nitrites by the use of colorimetric method with Griess reagent and cadmium column for nitrates reduction was determined. The quantity of nitrates and nitrites in children whole day diet ranged from 55,2 to 530,8 mg KNO3 and from 0,0 to 19,0 mg NaNO2, respectively. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
105--112
Opis fizyczny
Twórcy
  • Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych, Centralne Laboratorium Jakości w Łodzi
  • Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych, Centralne Laboratorium Jakości w Łodzi
Bibliografia
  • [1] Borawska M., Omieljaniuk N., Rostkowski J., Otłóg T., Hamid F.: Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach i ziemniakach dostępnych w handlu Białegostoku w latach 1991 - 1992. Roczn. PZH, 45, 1994, 89.
  • [2] Cieślik E.: Zmiany azotanów i azotynów podczas obróbki kulinarnej ziemniaków. Przem. Spoż., 46, 1992, 226.
  • [3] Demkowicz-Dobrzański K., Jasińska G., Wojciechowski E., Wronkowski Z.: Zawartość azotanów i azotynów w ślinie jako miernik pobierania tych związków z pożywieniem, dla ewentualnej identyfikacji grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na raka żołądka. Bromat. Chem. Toksykol., 15, 1982, 299.
  • [4] Duchań B., Hady S.: Trzy przypadki methemoglobinemii w przebiegu zatrucia azotynami. Roczn. PZH, 43, 1992, 267.
  • [5] Dudka J., Szczepaniak S., Dawidek-Pietryka K., Kuśmierzak E.: Wpływ ołowiu i azotynów na aktywność niektórych enzymów uczestniczących pośrednio w redukcji methemoglobiny u szczurów. Bromat. Chem. Toksykol., 31, 1998, 233.
  • [6] Dzieniszewski J.: Żywienie a niektóre nowotwory przewodu pokarmowego. Żyw. Człow. Metabol., 15, 1988, 83.
  • [7] Gajda J., Karłowski K.: Zawartość azotanów w warzywach i ziemniakach 1987 - 1991. PZH, 44, 1993, 301.
  • [8] Gajewska R., Nabrzyski M., Szajek L.: Występowanie azotanów i azotynów w wybranych mrożonkach owocowych, dżemach, kompotach i sokach owocowo-warzywnych dla dzieci oraz niektórych miodach pszczelich. Roczn. PZH, 40, 1989, 266.
  • [9] Gałomon T., Wyszyński N., Pilichowska J.: Oznaczanie wybranych pestycydów, azotanów i azotynów w wodach powierzchniowych i podziemnych oraz w niektórych produktach rolnych. Cz. II, Roczn. PZH, 38, 1987, 75.
  • [10] Grudziński J. P.: Wpływ azotanów i azotynów na jelito cienkie. Roczn. PZH, 49, 1988, 321.
  • [11] Heród-Leszczyńska T., Międzobrodzka A.: Wpływ fermentacji na zmianę poziomu azotanów i azotynów w wybranych warzywach. Roczn. PZH, 43, 1992, 258.
  • [12] Kafel S.: Problemy rakotwórczego działania żywności. Przem. Spoż., 41, 1987, 251.
  • [13] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 1998.
  • [14] Majchrzak D.: Wpływ azotanów i azotynów na organizm ludzki i zwierząt. Żyw. Czlow. Metabol., 12, 1985, 298.
  • [15] Markowska A., Kotkowska A., Furmanek W., Gackowska L., Siwek B., Kacprzak-Strzałkowska E., Błońska A.: Badania zawartości azotanów i azotynów w wybranych warzywach surowych oraz poddanych obróbce termicznej. Roczn. PZH, 46, 1995, 349.
  • [16] Międzobrodzka A., Leszczyńska T., Krawontka J.: Zmiany poziomu azotanów i azotynów w procesie zamrażalniczego składowania marchwi. Bromat. Chem. Toksykol., 25, 1992, 337.
  • [17] Nabrzyski M., Gajewska R., Ganowiak Z.: Występowanie azotanów i azotynów w pieczywie oraz niektórych innych przetworach z mąki. Roczn. PZH, 41, 1990, 187.
  • [18] PN-74/A-82114 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
  • [19] Rutkowska G.: Badanie zawartości azotanów i azotynów w warzywach uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie. Przem. Spoż., 53, 1999, 6, 47.
  • [20] Sikora E., Międzobrodzka A.: Wpływ niektórych czynników na zawartość azotanów i azotynów w korzeniach marchwi i bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Cz. I. Wpływ czasu i warunków przechowywania. Bromat. Chem. Toksykol., 21, 1988, 257.
  • [21] Steinka I., Przybyłowski P.: Ocena zawartości azotanów i azotynów w jogurtach i kefirach dostępnych w placówkach handlowych. Żywność. Technologia. Jakość, 2(15), 1998, 16.
  • [22] Szymczak I., Prescha A.: Zawartość azotanów i azotynów w warzywach rynkowych we Wrocławiu. Roczn. PZH, 50, 1999, 17.
  • [23] World Health Organization (1973) Toxicological Evaluation of certain food additives with a riview of general principles and of specifications. Food Additives and Contuminants, 7, 717 - 786.
  • [24] Woźniak J., Pokorska-Lis G.: Kinetyka trawienia kazeiny w obecności azotanów i azotynów. Bromat. Chem. Toksykol, 31, 1998, 229.
  • [25] Woźniak J., Pokorska-Lis G., Olędzka R: Azotany i azotyny w procesie trawienia tłuszczów i węglowodanów. Bromat. Chem. Toksykol., 28, 1995, 5.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171661436

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.